Annons
Annons

Forskarna håller med latmaskarna – att köpa hämtmat gör dig lyckligare

Det finns ingen anledning att skämmas över att vi inte orkar städa eller laga mat – forskare säger att vi blir lyckligare av att betala andra för att göra det!

Joel Linde

Detta är visserligen något vi alla känt på oss länge, när vi legat som mörknande stockar i soffan efter en kväll som aldrig tog slut. Men nu är det också säkerställt genom forskning att vi mår bättre av att exempelvis beställa hämtmat och anlita städhjälp.

Annons

Det är slutsatsen av en forskningsrapport från Harvard Business School och University of British Columbia, där man studerat 4 500 personer i USA, Danmark, Holland och Kanada, skriver New York Times.

Gilla Cafe.se på Facebook

Deltagarna fick motsvarande ungefär 330 kronor i veckan att spendera på antingen prylar eller hushållsnära tjänster. När deltagarna la pengarna på materiella ting upplevde de inga förändringar i välmåendet. När de i stället la pengarna på hjälp i hemmet minskade stressnivåerna medan välbefinnandet ökade.

Du kan med andra ord köpa lycka – åtminstone om det du köper är mer fritid. Om vi betalar för att få en pizza till dörren och toaletten skurad och i stället lägger tiden på att göra saker vi tycker är kul blir vi alltså lyckligare än om vi köper prylar, menar forskarna.

De blev dock förvånade över att inte fler personer lägger pengar på att slippa hushållsarbete – och tror att det handlar om vår lutheranska arbetsmoral, som säger att det är fult att lata sig.

Helt fel tänkt, enligt forskarna – om du tycker att något känns tråkigt, stressigt och ångestladdat har du allt att vinna på att köpa dig fri från att slita ut dig i onödan!

Annons

Dela (93)
TweetaLaddar