Annons
Annons

Sony

Den första reaktionen är att Playstation 3 är en tung maskin. Det blankpolerade, lätt lyxiga höljet döljer bevisligen en enorm mängd högteknologi, tätt sammanpackad. Den fysiska vikten rimmar väl med den oerhörda tekniska kapaciteten och maskinens många användningsområden. Det är inte helt lätt att bestämma sig för om man behöver allt som Sonys ingenjörer pressat in i sitt kanske mest vanskliga projekt hittils, men man kan inte låta bli att imponeras av ambitionen.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Playstation 3 är ett tv-spel, en BluRay-spelare, en dvd-spelare, en film- och musikmaskin, en virtuell diaprojektor, en dator för webbsurf och säkert mer därtill. Om priset på över 6 000 kronor motsvarar dina förväntningar kan jag givetvis inte svara på, men här följer ett försök att gå igenom användningsområdena. (Den billigare varianten med en 20 gigabytes hårddisk och avsaknad av en del andra funktioner, kommer i första steget inte att lanseras i Sverige.)

Användargränssnittet känns igen direkt från den bärbara PSP:n – lågmält, tydligt och relativt lättnavigerat. Du kan lägga upp flera användarprofiler för att till exempel styra att barn inte får lov att spela vissa typer av spel eller surfa på internet, eller för att hålla isär foton, film och musik. Öppna en lucka framtill och PS3:an tar emot tre olika minneskort: SD, Compact Flash och Sonys Memory Stick. Från dessa kan du till exempel föra över bilder från din digitalkamera, som sedan kan visas som bildspel med musik.

inuti_ps32

PS3 spelar upp mp3-låtar, iTunes-formatet aac och Sonys egna ATRAC, däremot som väntat inte Windows Media.

Playstation 3 kan anslutas till internet via antingen en vanlig nätverkskabel till ditt bredbandsjack, eller till ditt trådlösa nät om du har ett sådant. Webbläsaren fungerar generellt bra, men användbarheten dras ned av faktumet att det (åtminstone vid testtillfället) saknades stöd för mediateknologier som QuickTime, Real och Windows Media, vilket skulle kunna vara smidigt om du vill kolla högupplösta filmtrailers på Apples hemsida, och inte bara de som presenteras via Sonys egna marknadsplats. Andra webbaserade tv-sändningar och liknande kräver oftast också dessa tilläggsprogram, men det är möjligt att de kommer att tillhandahållas senare.

Liksom hos Xbox 360 stöds inte filmer kodade med DivX, troligen då en stor del av nätets piratkopierade material är just sådant Playstation 3 till viss del är en Hollywood-älskling – den första prisvärda BluRay-maskinen. Med ett pris på hälften av vad renodlade BluRay-spelare betingar i Sverige är det en knäckande bra deal, om du måste ha det senaste. En demonstration av BluRay mot dvd visar på lika stora skillnader som mellan dvd och vhs.

Den fulla kvaliteten på varken BluRay eller de bästa spelen får du dock inte fram om du inte har en fullt utmaxad hdtv, det vill säga en som kan visa upplösningen 1080 linjer vertikalt i ”progressivt” läge, det vill säga en efter en och inte varannan som ”interlaced” betyder. Då behöver du också skaffa tillbehöret HDMI-kabel för att koppla PS3:an till tv:n. Märkligt att Sony, som ändå vinklar hela releasen mot hd-generationen, inte ens tror att folk har en sådan tv.

Spelen då?

Jovars. Bilspelet Motorstorm visar upp fantastisk grafik i full upplösning och kan även styras med Sixaxis-handkontrollens nya rörelsekänsliga läge, som en ratt ungefär. Den nya kontrollen påminner starkt om PS2:ans, men är trådlös, har analoga L2- och R2-avtryckare framtill, och saknar vibrationsskak.

motorstorm_518B
Motorstorm.

resistance_518B
Resistance – Fall of man.

Resistance – Fall of man
var ett av de mest uppmärksammade vid lanseringen i USA, och är en kompetent shooter med en egen story om rymdinvasion på 1950-talet, men en generös arsenal vapen och fet multiplayeraction för upp till 40 personer.

Ridge racer 7 är mer av samma gamla härliga, orealistiska framtidsracing som vi tydligen ännu inte tröttnat på. Alla Playstationlanseringar sedan hösten 1995 har letts av Namcos populära arkadspel. Alltid kul!

ridgeracer_518B
Ridge racer 7.

Virtua Fighter 5 är ett superbt fightingspel, likt alla dess föregångare, men känns inte lika modern som till exempel Dead or alive-serien med dess multiplayer och fulla rörelsefrihet. Detta är dock en medvetetn begränsning för att inte kompromissa det precisa slagsmålssystemet.

virtuafighter_518B
Virtua fighter 5.

Det släpps även nya versioner av Virtua Tennis, Formel 1 och en rad tredjepartsspel som kommande Assasin’s creed, Grand theft auto IV, Metal gear solid 4 med flera.

f1_518B
Formel 1.

Onlineportalen bjuder på speldemos, filmtrailers och möjlighet att köpa och ladda ned PS1- och PS2-spel. Inget abonnemang krävs för att spela online, men det är upp till varje spelutvecklare att tillhandahålla sitt eget onlinespel, och det är inte svårt att tro att vissa mer ambitiösa projekt kommer att kräva betalning.

Sammanfattningsvis får Sony anses leverera på alla punkter. Maskinen klarar nästan allt man kan tänkas vilja, den är tyst, har inget fult externt strömaggregat och platsar i de flesta hemmiljöer. Vad anbelangar spelen, BluRay-filmerna och huruvida du har en tv som kan dra full nytta av kraften – det är alla frågor som ligger i framtiden.

Mats Rydström

Annons

Dela (0)
TweetaLaddar