Annons

Full sula!

joel

Samtidigt som Nike nu lanserar limiterade designkollektionen Air U Breathe (se Café 8/2006) kommer även nya modeller av Air Max 360 där mellansulan är helt tömd på skum.

Mannen bakom Air-konceptet, den i sneakerkretsar legendariska designern Tinker Hatfield, började på Nike redan 1981, då som inredningsarkitekt.
– Ja, jag ritade Nikes kontor och butiker fram till 1985. Men jag hade en sportbakgrund från high school där Bill Bowerman, en av Nikes grundare, varit min coach. Som utbildad arkitekt var det sen inte så svårt att lära sig skokonstruktion.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

inuti_nike1
Tinker Hatfield.

Konceptet Air fyller snart 30 år. Går det att utveckla vidare?
– Den stora utmaningen ligger i att skapa luftkuddar med ”smart teknologi”, så att de till exempel anpassar sig till temperaturen och styrkan och vinkeln i nedslaget med foten, ungefär som sätena i nya BMW:n som sluter sig i skarpa kurvor.

En av alla skor du ritat är Air Jordan III, den första modellen med synliga luftkuddar.
– Jag fick idén under ett besök på Centre Pompidou i Paris, Jag blev fascinerad av att byggnadens innanmäte, rulltrappor och luftschakt hade placerats på utsidan och gjort teknologin synlig. När jag på ett möte föreslog att vi kunde göra detsamma med våra skor var alla skeptiska och trodde att det skulle förfula Nikes design och skada försäljningen. Som tur var lyckades jag till slut driva igenom idén.

inuti_nike2
Nya Air Max 360 (2007).

Börjar inte ”limited edition”-tänket bli lite väl urvattnat nu? Alla märken gör ju sneakersmodeller i ”extremt begränsad upplaga”.
– Visst, det har gått inflation i att göra små kollektioner. Jag ser hellre Nikes id-program där kunden själv kan designa sin personliga sko. Då blir det exklusivt på riktigt.

inuti_nike5
Air Max från 1987.

Puma samarbetar med Alexander McQueen, Adidas med Yohji Yamamoto. När får vi se en Nikesko designad av en modeskapare?
– För vår del handlar det kanske mer om att starta en helt ny modekollektion eller köpa upp ett modeföretag.

inuti_nike3
Air Max från 1997.

Helt ärligt, kan man ha sneakers till kostym?
– Det beror helt och hållet på sko- och kostym­modell. Men, generellt, säger jag… nej.

Som designer, är det inte oroande att utbudet de senaste åren dominerats av retroskor?
– Givetvis. Det är såklart hedrande att se skor som floppat kommersiellt för 15 år sedan få en renässans i dag och bli supertrendiga – men det viktiga är ändå att vara ledande inom ny teknik.

inuti_nike4
Air Max 180 från 1991.

Michael Dee

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar