Fyra gyllene regler när du köper jobbgarderoben

joel  |  Publicerad 2008-04-14 10:20  |  Lästid: < 1 minut

1. Prioritera
Den mest användbara kostymen är utan tvekan en marinblå. Den fungerar i alla sammanhang och som utan problem även kan användas privat. Nästan lika användbar är den mörkgråa kostymen som är lätt att kombinera med andra färger på skjortor och slipsar. Även randiga varianter på dessa två färger är godkända alternativ. Du kan klara dig undan med svart kostym om du är jurist eller hitman, annars bör svart användas med viss försiktighet.

2. Handla klokt
En skräddarsydd kostym för 6000 kronor är alltid bättre än två massproducerade 3000-kronors kostymer. Envisas du med att köpa en billigare variant så se för guds skull till att lägga upp den hos en skräddare så att den i alla fall sitter någorlunda snyggt.

3. Undvik svårskötta material
Tänk på att en kostym ska kunna användas vid olika tidpunkter på året. Det kanske känns helrätt med en sidenkostym, men dessa kan lätt bli till en mardröm att rå om. Det smartaste är  att istället satsa på kostymer som klarar alla fyra årstiderna. På så vis slipper du svettas eller frysa om vartannat. Dessa brukar dessutom vara mer lättskötta än kostymer i mer udda och exklusiva material.

4. Kombinera i all oändlighet
Om du inhandlar en blå, en grå och en mönstrad kostym har du grundstommen för din jobb-outfit. Sedan kan du med enkla medel kombinera dessa med alla dina skjortor, slipsar och skor. Ingen kommer tänka på ditt begränsade kostymutbud när du trollar och kombinerar färger, mönster och accessoarer om vartannat.

Martin Greve

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-02-17 14:51