Galapremiär: Fotografiska museet

 |  Publicerad 2010-05-23 16:26  |  Lästid: < 1 minut

Torsdagen den 20 maj fick Stockholm sin första riktiga institution för fotokonst, när Fotografiska museet slog upp portarna i Stora Tullhuset på Statsgårdskajen.

Det är en imponerande satsning: 2 500 kvadratmeter utställningsyta kombinerat med bok- och souvenirshop, bar och restaurang. Allt med bästa tänkbara utsikt över Strömmen, Statsgården och Djurgården, och med den svenska museivärldens sannolikt mest generösa öppettider: 10-21, varje dag i veckan.

Grundarna Jan och Per Broman har höga målsättningar och vill etablera Fotografiska bland de stora internationella aktörerna.

– Tidigare har man behövt åka till Paris, Berlin, London eller New York för att uppleva världens bästa foto. Det har helt enkelt inte funnits något forum eller fysisk plats för de stora utställningarna, säger Jan Broman i ett pressmeddelande.

Till sin hjälp från start har man en imponerande uppsättning utställningar, där det amerikanska samtidsfenomenet Annie Leibovitz A Photographer’s Life 1990-2005 och vår egen fotograflegend Lennart Nilssons klassiska Ett barn blir till sticker ut.

Bägge fotograferna var, tillsammans med tillika välrenommerade utställarna Joel-Peter Witkin och Vee Speers, på plats under galainvigningen. På röda mattan fick de fyra, som synes ovan, sällskap av stora delar av den svenska kultur-, mode- och medieeliten.

Invigningen arrangerades av Spoil Concept. Foto av Mathias Nordgren.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-09-11 14:12