Gamlingarna avslöjar: Så ska du leva för att bli 100 år

Tobias Skagerström  |  Publicerad 2015-10-15 14:32  |  Lästid: 2 minuter

1. Skratta mycket

Ett gott skratt förlänger livet brukar det heta och det verkar stämma. I en studie som publicerades 2012 i tidskriften Aging kom forskare från universitetet Yeshiva i USA fram till flera faktorer som hundraåringar hade gemensamt. En kärlek till att skratta var en av dessa och många av gamlingarna tyckte att det var en viktig del av livet.

2. Använd tandtråd varje dag

Att använda tandtråd varje dag sänker bakterienivån i munnen och därmed minskar risken för hjärtsjukdomar, demens och stroke. Du bör använda tandtråd innan du borstar tänderna och medan du gör det kanske du känner hur gammal du kommer att bli.

3. Hitta en mening med livet

Det är den stora frågan för många – vad är egentligen meningen med livet? Men det behöver inte vara så komplicerat och du behöver inte sitta i djupa existentiella tankar allt för länge.

Staden Nicoya i Costa Rica har en av världens högsta andel av hundraåringar och många av dem har ofta en ”plan de vida” – en plan eller mening med sitt liv för de som inte förstår spanska - och den rör ofta familj och vänner.

4. Åk på semester

Strunta i jobbet och andra förpliktelser med gott samvete och unna dig lite ledigt för att åka iväg någonstans. En studie som gjordes på invånare i staden Framingham i USA visade att män som tog semester levde längre än sina kollegor som var kvar på jobbet och slet. När du väl reser i väg ska du åka någonstans där solen skiner eftersom då du får vitamin D som är bra för dig och din kropp.

5. Odla din egen trädgård

Ett annat ställe i världen där det finns många hundraåringar är i Okinawa i Japan där många av de äldre invånarna delar en hobby – de odlar sin egen trädgård. Det är en enkel, stressfri och fysisk aktivitet som visar att det är värt att gå utomhus och utforska dina gröna fingrar.

6. Bli spirituell

WebMD är ett amerikanskt bolag som ger råd om hälsa och de kom 2008 ut med en undersökning om hundraåringar som visade att andlighet var en gemensam nämnare för många av de äldre.

Du behöver inte leta efter Jesus eller någon annan i varje gathörn eller ens gå till kyrkan varje söndag, utan de äldre människorna i studien sysslade bland annat med meditation och mindfulness och tyckte att det gav mycket.

7. Dumpa cigaretterna

Den här punkten borde inte vara någon stor nyhet för många men är ändå värd att tänka på. En studie som gjordes på män födda före 1913 visade att alla som inte rökte hade bättre hållning och lägre blodtryck än de andra.

Inspirerad av Coachmag.co.uk.

Foto: All Over Press.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-28 09:40