Annons

Jonas Mohr/JME Photo
– Jag gör skådespelare av snubbar från olika gäng som hade skjutit varandra direkt om de träffats under andra omständigheter.

Jag pratar med Manny Jimenez. Grundaren av castingbolaget Suspect Entertainment och före detta medlem i ett av Los Angeles tuffaste latinogäng. Han är artig och vältalig, inget vittnar om att den numera framgångsrika affärsmannen spenderat tio år av sitt liv med gängkriminalitet.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Mannys affärsidé är lika originell som briljant. Han har gjort skådespelare av gängmedlemmar och förser numera hela Hollywood med killar som levererar ”the real deal” på vita duken. Suspect Entertainment har i dagsläget cirka 30 före detta gängmedlemmar i sitt stall och de har synts i allt från storfilmer som Training day och Collateral till tv-serier som 24, CSI och The shield.

art_bildsuspectent1
Alla Suspect Entertainments skådisar är före detta gängmedlemmar.

Över en telefonlinje från LA berättar Manny Jimenez att han alltid velat bli en del av filmindustrin. Uppvuxen i de hårda kvarteren i Boyle Heights, Los Angeles, tog hans liv dock en annan vändning med gängkriminalitet och fängelsevistelser som följd. Vändpunkten kom för 11 år sedan.

– 1996 undkom jag mirakulöst ett långt fängelsestraff för rån, killen som vittnade mot mig kom i sista stund på att han pekat ut fel person. Efter det kände jag att det var dags att styra om mitt liv.

Med alldeles för många bilder av hur vittnen hotas i gangsterfilmer frågar jag Manny exakt hur vittnet kom underfund med det. Här blir Jimenez tvärtyst. Budskap: Ställ inte den typen av frågor till gamla gängmedlemmar.

Efter ett par sekunder fortsätter han.
– Kvällen efter att vittnet ändrade sig satt jag hemma i min utslitna soffa, drack öl och såg talkshowen Tonight Show med Jay Leno. Quentin Tarantino var inbjuden och förklarade att vem som helst kan hamna i Hollywood, även kåkfarare. Tarantinos uttalande skar som ett hoppfullt telegram om lycka och välgång genom mitt hem. Jag bestämde mig för att ge min dröm en chans.

Efter att ha nekats på mängder av provspelningar fick Manny en liten roll som hårdnackad latinsk gangster i en b-film.
– Plötsligt började rollbesättare höra av sig. Det var ont om autentiska gangsters i Hollywood så jag började bygga upp ett nätverk av gängmedlemmar som kunde tänka sig att synas på vita duken.

2003 föddes således Suspect Entertainment och blev relativt snabbt det naturliga valet för filmskapare som söker hårdingar till sina produktioner. Bolaget ser effektivt till att tuffingarna bär rätt kläder, kör rätt bil, rör sig och pratar på ett äkta gangstermanér.

artbild_suspectent3
Skådespelarna har medverkat i filmer som Training day och Collateral.

Uppstår det känsliga situationer med riktiga gäng när ni är ute och filmar i vissa områden?
– Ja, en gång när vi spelade in i en park i Los Angeles konfronterades vi av en gängmedlem som var förbannad på att skådespelare bar andra gängs tatueringar och färger på hans område. För att hedra sitt eget gäng drog han upp sitt LA Lakers linne och exponerade sin enorma magtatuering: Primera Flats, det rivaliserade nätverket till många av våra skådespelares forna gäng. Tumult uppstod, men som en skänk från ovan fanns det polis i närheten som kunde lugna ner stämningen.

Blir det någonsin bråk mellan skådespelarna?
– Nej aldrig, de vet vad som gäller. De åker ut direkt om de inte uppför sig. Förra veckan var det en kille som tog med sig en pistol till inspelningsplatsen. Han tyckte området vi skulle spela in i kändes osäkert. Han fick foten direkt. Precis som de killar som inte kan visa respekt, är otrevliga mot andra skådespelare, trakasserar kvinnor och så vidare.

I dagsläget skriver Jimenez manus till en tv-serie som kommer handla om gänglivet i LA. Han har även avslutat rollbesättningen av Rob Schneiders nya fängelsekomedi Big Stan.
– Det finns ingen serie eller film i dag som speglar gänglivet 100 procent korrekt. Jag hoppas därför innerligt att något bolag köper upp min serie, berättar Manny vidare.

Vilken produktion speglar gänglivet mest rättvist då?
Sopranos är min favorit. Den serien skildrar gängkodexen mest realistiskt.

Men du, en fängelsekomedi med Rob Schneider, hur gangster är det egentligen?
– Haha, inte gangster alls men vad spelar det för roll? Jag skulle kunna rollbesätta en Fleetwood Mac-video så länge det finns ett seriöst skådisjobb i det. Både jag och mina grabbar har lämnat gangsterlivet bakom oss. Det tuffaste är att inte behöva vara tuff.

PATRIK HEDLUND

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar