Från maffian till tv-rutan

I nya amerikanska tv-serien Inside the gangsters’ code möter Lou Ferrante världens farligaste gäng. Fredrik Strage har träffat den före detta maffiamedlemmen som fortfarande lever på helspänn: ”Någon fjant skulle kunna skjuta mig i morgon.” * * * Lou Ferrante, 43, växte upp i Queens. På 90-talet rekryterades han till Gambino-familjen, som vid den tiden styrdes av den ökände […]

Publicerad 2013-04-19 11:52 | Uppdaterad 2013-04-19 14:02  | Lästid: 2 minuter |

I nya amerikanska tv-serien Inside the gangsters’ code möter Lou Ferrante världens farligaste gäng. Fredrik Strage har träffat den före detta maffiamedlemmen som fortfarande lever på helspänn: ”Någon fjant skulle kunna skjuta mig i morgon.”

* * *

Lou Ferrante, 43, växte upp i Queens. På 90-talet rekryterades han till Gambino-familjen, som vid den tiden styrdes av den ökände John Gotti. På gatan, där den kortväxte Ferrante gick under det ironiska smeknamnet ”Big Lou”, var gangstern en hjälte.

– Vi föraktade inbrottstjuvar och väskryckare, säger Ferrante i nya numret av Café. En gangster var något helt annat. Han ägnar sig bara åt stora brott. Han tjänar stora pengar. Han har sex flickvänner, sju bilar, tre hus. Han ställer upp när någon behöver hjälp. Jag blev den personen i mitt kvarter.

Efter åtta år i ett av USA:s hårdaste fängelser fick Lou Ferrante nog och lämnade maffian. Nu är han författare och föreläser, bland annat, för ungdomar om riskerna med att ge sig in på brottets bana. Han leder även Inside the gangsters’ code, en dokumentärserie om olika fängelsegäng världen över.

– Gängen i El Salvador var mest brutala men hade en sorts latinamerikansk familjevärme, förklarar Ferrante. Jag tyckte bäst om dem. Det som förvånade mig mest var att den italienska maffian inte följer några regler numera. Förr var den välorganiserad. I dag bryr den sig inte ett skit om vem den skadar.

Läs hela intervjun i senaste numret av Café, som finns ute nu. (Foto: Thron Ullberg.) Inside the gangsters’ code sänds söndagar klockan 22.00 på Discovery Channel. Kolla in klippet nedan, där Lou Ferrante besöker Roland – ledare för det polska gänget Grypsers.

Dela på Facebook
Tweeta