Hoppa till innehåll

Glöm inte ersättningen för försenat och inställt flyg

Vagabond

Vad kan du egentligen få ersättning för som flygresenär och vad ska du tänka på? Enligt experterna är det många ersättningar som brinner inne.

Det finns fler orsaker än försenat eller inställt flyg som ger dig som resenär rätt till ersättning från flygbolaget. Men många ersättningar verkar brinna inne, i alla fall om man ser till beräkningarna gjorda av bolaget Flyghjälp.

Flyghjälp grundades 2014 och sysselsätter idag 35 personer som årligen hjälper cirka 230 000 passagerare i hela Skandinavien med att få kompensation för flygförseningar, inställda flygningar och överbokningar. Nu har bolaget gjort beräkningar som visar att svenskarna har omkring 1,25 miljarder kronor till godo i obetalda ersättningar! Uppskattningen baseras på Flyghjälps egna data, källor från Eurostat, Europa kommissionen och en undersökning från konsumentrådet.

När har du som resenär rätt att begära ersättning?

  • Om ditt flyg är försenat med mer än tre timmar (om förseningen inte beror på extraordinära omständigheter, såsom extremt väder eller säkerhetsrisker).
  • Om ditt flyg blir inställt och du inte informerats minst 14 dagar före avresan.
  • Om du inte erbjuds alternativ flygning inom rimlig tid.
  • Om du nekas ombordstigning på grund av överbokning och inte erbjuds alternativ transport inom rimlig tid.
  • Om du placeras i en lägre klass än den du har bokat, har du rätt till kompensation.

Om du drabbas är det viktigt att spara alla kvitton för nödvändiga utgifter (till exempel mat och boende) som uppstått på grund av förseningar eller inställda flyg. Ha alla relevanta dokument till hands, inklusive bokningsbekräftelse, boardingkort och kommunikation med flygbolaget.

Kontakta flygbolaget först. Om du inte får svar eller om svaret är otillfredsställande, kan du vända dig till en organisation som Flyghjälp eller Konsumentverket.

Artikeln publicerades ursprungligen på Cafés syskonsida Vagabond.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.