Hoppa till innehåll

Godzilla Minus One är årets bästa monsterfilm

För att fira den japanska skräcködlans 70-årsjubileum släpps en helt ny Godzillafilm. Lyckligtvis går den även upp på svenska biografer den 1 december och det är helt klart en film man bör se på vita duken.

Godzilla Minus One utspelar sig precis efter andra världskriget. Japan är ärrat och atombombskräcken av förklarliga skäl väldigt påtaglig. Den här filmen ligger alltså väldigt nära Godzillas 50-talsursprung. Vi följer här en stridspilot med ett emotionellt bagage som på en ö i Stilla havet ser sina kamrater bli slaktade av ett visst jättemonster. Monstret återvänder i alla fall ner i havet och piloten överlever. Det är inte som att hans emotionella bagage blir lättare av den incidenten.

Väl hemma i Tokyo låter han en kringdrivande kvinna med ett spädbarn flytta in i hans blygsamma boning. Eller låter och låter. Det blir typ så bara. Åren går och tillsammans med en konstant missnöjd grannfru blir de alla någon sorts ihopslängd familj. Deras relation är något av det bästa med filmen. Via den och via deras reaktioner på allt fruktansvärt som händer får Godzilla Minus One ett helt annat emotionellt djup som ingen av de amerikanska filmerna lyckats åstadkomma. Regissören Yamazaki dröjer kvar i vardagliga scener och hans ömhet gentemot huvudpersonerna går verkligen igenom duken. Ett självsäkert och mycket klokt kreativt beslut.

När man ser den här filmen står det klarare än någonsin att det här monstret är extremt djupt förankrat i den japanska kulturen. De amerikanska filmerna är kompetenta covers, men just den här 70-årsjubilaren visar var skåpet ska stå. Den får hotet och förödelsen att spela roll, samtidigt som den är ruskigt spännande med flera rafflande actionscener. Inget känns slentrianmässigt. Vi får följa resonemang och diskussioner om hur man egentligen ska lyckas slå tillbaka mot hotet och responsen mot monstret känns nyskapande, väl genomtänkt och sjukt snyggt gestaltat. Att så här elegant lyckas balansera monsterspektakel och människoöden man bryr sig om är ett konststycke.

En väldigt positiv överraskning, så här mot slutet av bioåret 2023.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.