Golfproffsets modedomar

Patrik Hedlund  |  Publicerad 2011-07-24 23:39  |  Lästid: 3 minuter

Vem klär sig fulast på Europatouren? Cafés Patrik Hedlund besökte Nordea Masters och fick ett öppenhjärtigt modesnack med golfproffset och SVT:s expertkommentator Peter Hedblom.

*******************

Alexander Norén vann som bekant Nordea Masters. Café avstod dock att intervjua vinnaren och ryckte istället tag i axelskadade golfproffset – tillika SVT:s golfexpert – Peter Hedblom. Det blev ett snicksnack om fult klädda amerikaner, Europatourens löjliga klädkoder och Tiger Woods framtid.


Peter Hedbloms älsklingsplagg – Peak Performance Golf Anorak

Du kör alltid i skärmkeps, vad är grejen?
– Jag är så ful i vanlig keps! Jag spelade aldrig i keps eller skärm förut, men till slut tvingade en av mina sponsorer mig. Jag fick välja att ha skärm eller keps. Jag valde skärm, men hade nog spelat utan om jag kunde.

Shorts är förbjudet på touren, vad tycker du om det?
– Det är lite löjligt. När vi tränar har vi ju alltid shorts. Golf är en konstig sport som kommer från England, så det är tveksamt om vi någonsin kommer få spela i shorts.

Golfproffset Rickie Fowler klär sig lite som en skatare. Bra eller dåligt?
– Alla som klär sig annorlunda tycker jag är bra för golfen. Jarmo Sandelin var till exempel häftig. Han såg ut som en robot med krokodilboots. John Dalys egendesignade golfbyxor är däremot gräsliga.


Jarmo Sandelin


John Daly

Har du någonsin tappat slag på grund av ett plagg?
– Ja, jag har valt en tröja i ren bomull för att sedan gå ut och spela i 28-gradig värme. Det blev så svettigt att jag inte fick igenom svingen ordentligt. Som tur är har jag länge haft lyxen att vara sponsrad av ett märke som har både stil och funktion. (Hedblom har varit sponsrad av Peak Performance sedan 1998. Samma märke som i år är officiell klädsponsor till Nordea Masters – vilket betyder att cirka 800 funktionärer bär Peak Performance kläder.)

Vilken golfare är den bäst klädda genom tiderna?
– Payne Stewart! Han var elegant och häftig på samma gång.

Under dina drygt 20 år som golfproffs har du rest mycket. I vilket land klär sig golfare bäst?
– Sverige är ledande! Jesper Parnevik började bära J. Lindeberg och alla bara ”vad i helsike är det där?”, men de flesta tyckte att det var väldigt snyggt. Dessutom var vi de första som började spela i vita byxor. Alla bara ”vita brallor!?” Nu spelar hur många som helst i det.

Och var klär man sig mindre bra?
– I USA, definitivt. Dem är sämst. De har pösiga beiga brallor och stora tröjor med alldeles för långa ärmar.

Vem klär sig bäst på touren?
– Ian Poulter klär sig läckert. Han har en egen stil.

Och sämst?
– Det finns så många. Ha-ha. Nej, jag kan inte säga någon. Okej då: Rory McIlroy klär sig dåligt – för att vara så ung har han en väldigt gubbig klädstil. En tuff ung kille som han skulle kunna vara snyggare.


Rory McIlroy

Har du själv gjort dig skyldig till någon stilmiss under åren?
– Ett tag var jag sponsrad av Cross Creek. Från den tiden finns det några bilder som nu får mig att tänka ”vad i helv.. hade jag på mig där.” Stora byxor och stora tröjor – jag såg ut som en ballong.

Hur är det med skor? Vissa basketspelare byter ju varje match.
– Jag gör av med extremt många par. Byter var femte, sjätte runda. Mina kompisar är väldigt nöjda över det. Alla som har storlek 43 får komma hem till mig och hämta skor ibland.

Vilket är ditt favoritplagg?
Peak Performance Golf Anorak är jäkligt bra. Den stoppar vind och skyddar bra mot regn, dessutom är den så tunn att den får plats i fickan. Jag har den i alla färger.

Slutligen, kommer Tiger Woods någonsin komma tillbaka i storform?
– Ja. Jag tror att han kommer börjar tävla på allvar när han känner sig riktigt hundra och vet att han kan vinna tävlingar. Jag har spelat mot Tiger en gång. Det var häftigt. Han är väldigt ödmjuk. Han är en schysst kille, men hade lite andra grejer för sig… Berömmelse gör dig kanske lite konstig ibland.

Patrik Hedlund

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 14:06