Annons
Annons

Ralph Steadman

The Joke’s Over: Memories of Hunter S. Thompson

sma_fiskarn_4

Gonzojournalistiken är en klassisk genre men har i princip bara en profil: Hunter S. Thompson. Stilen är liksom hos grundformen New Journalism subjektiv och kvasilitterär, fast med extra droger. Den första gonzoartikeln var Thompsons rapport från Kentuckyderbyt 1970 och det var också där han mötte sin illustratör Ralph Steadman.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Denne softe walesare hade väntat sig en kapplöpning à la Ascot, men fann att ett sydstatsderby har lika mycket stil och finess som ett tractorpullingrace. Reportaget blev en succé, där Steadmans plumpigt förvridna teckningar perfekt fångade Thompsons syratrippade världsbild.
1974 for de till Zaire för att bevaka matchen mellan Foreman och Ali. Matchen sköts ständigt upp och hettan och drogerna drev journalisterna till vansinne. Men Thompson stortrivdes, drack Niveakräm mot sitt halsont och sålde gräs ur sitt förråd (”en påse stor som en golfbag”) och shoppade elefantbetar.
Denna minnesbok tillkom i sorgen efter Thompsons självmord och därpå följande uppskjutning i rymden. Den är löst berättad och följer Thompson på avstånd, en ömsint men röjig gravskrift över en unikt störig person.                       

Staffan Wilsson

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar