Hoppa till innehåll

Gör din egen glögg – 3 grymma recept från dryckesexperten

Andreas Grube

Mindre sötma, mer smak. Dryckesexperten Andreas Grube tipsar om tre enkla recept för den som vill göra riktigt god glögg från scratch.

Jag gillar egentligen inte glögg själv. Jag tycker att det nästan alltid blir alldeles för sött och sliskigt, och efter en halv kopp är jag mer än nöjd och måste skölja munnen ren med vatten (eller varför inte en iskall öl…).

Men om man gör glöggen själv kan man ju kontrollera smakerna bättre. Så här är tre riktigt enkla – och riktigt goda – recept med olika smakfokus.

Och välj inte vilket billigt lådvin som helst utan satsa på en schysst flaska, annars kommer hela anrättningen smaka surt och trist. Själv tycker jag att det funkar bra med någon slags syrah som bas, till exempel klassikern Côtes-du-Rhône från Guigal (nr 2011, 129 kr).

Klassisk vinglögg

En flaska vin
1-2 dl vodka eller brännvin (efter smak)
4 tsk strösocker
2 tsk råsocker
2 kanelstänger
10 kryddnejlikor
15 hela kardemummakärnor

Häll vinet i en kastrull, tillsätt alla kryddorna. Värm och låt sjuda tills sockret löst sig. Häll i vodkan.

Cognac- och romspetsad glögg

0,6 dl rödvin
1 dl cognac
1 dl rom
1,5 dl vitt portvin (funkar även med rött, men jag tycker att vit port ger en schysstare nyans)
2 dl russin
Några kryddnejlikor
1 kanelstång

Låt gärna cognac, rom, portvin och russin dra tillsammans minst ett dygn. Häll ner i en kastrull och tillsätt vin, kryddnejlikor och kanelstång. Låt sjuda en stund. Sila och servera.

Morfars värstingglögg

Det här receptet är löst baserat på min morfars hemmagjorda recept – en riktig boxarglögg som gjorde sikten dimmig bara man, som barn, doftade på den på klassiskt Karl-Bertil Jonsson-manér. Så en liten varning kan vara på sin plats: drick med måtta…

En helflaska Brännvin Special
1 flaska porter
1 dl cognac
2 dl russin
2 st katrinplommon
1 kanelstång
5 kryddnejlikor
4 hela kardemummakärnor
Pomeransskal
1-2 sockerbitar
1 dl strösocker

Häll portern i en kastrull med alla kryddor och frukter. Låt blandningen koka så att portern reduceras ner något. Häll på brännvinet och lägg i sockerbitarna. Låt sjuda till sockret smält. Häll cirka 1 dl socker i en stekpanna och bryn försiktigt, häll det smälta sockret ner i glöggen. Krydda med cognac efter tycke och smak. Om du har tid låt glöggen stå och dra med alla kryddorna något dygn innan du silar av.


Tre tips för dig som vill köpa färdig glögg

Saturnus 1893 Äppelvinsglögg (nr 96012, 82 kr). Söt och kryddig. De mogna röda äppeltonerna ger en schysst känsla av fräschör.

Dufvenkrooks Original (nr 96009, 89 kr). Gott om russin och vanilj, men också en kryddig svartpepparton som ger stadga och balans.

Blossa Starkvinsglögg Vit (nr 96519, 94 kr). En riktig klassiker med mycket kanel och kardemumma, men också en lätt ton av ingefära och pomerans.

Tre tips för dig som vill ha något annat än glögg

The Wine Company har en schysst låda med glühwein: Tre flaskor med tre olika sorter som alla är riktigt grymma – en röd glühwein gjord på italienskt rödvin och en mustig kryddblandning, en lite mildare och blommigare vit variant och en som är gjord på slånbär och fläder. Kolla in här om du är sugen.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.