Hoppa till innehåll

3 billiga (och nyttiga) maträtter att laga innan löning

Joel Ågren

Tomt på lönekontot? Bokaktuella dietisten Karoline Pettersson tipsar om tre plånboksvänliga maträtter med mycket näring per krona.

Linsgryta

Foto: Lina Eidenberg Adamo

”Denna mustiga gryta kan du servera med enbart bröd, om du vill. Bröd är gott och ger också en bra mättnad. Linser innehåller mycket näring, och vill du göra dubbel sats så funkar det fint att frysa in resterna och ta fram senare när du behöver en snabb middag.”

Du behöver

  • 1 gul lök
  • 1 stor morot
  • 1 msk olja att steka i
  • 1 vitlöksklyfta
  • ca 1 tsk chiliflakes
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 förpackning kokosmjölk, ca 400 ml
  • ca 2 1/2 dl vatten
  • 2 dl torkade röda linser
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • salt och peppar

Gör så här

1. Finhacka löken och riv moroten grovt på rivjärn.

2. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller kastrull på medelvärme och häll ner lök och morot. Pressa i vitlöken. Fräs alltsammans i några minuter. Tillsätt chiliflakes och tomatpuré och fräs lite till.

3. Rör ner kokosmjölk, vatten, linser och smula ner buljongtärningen. Låt koka under lock i cirka 20 minuter, linserna ska bli mjuka. Tillsätt lite mer vatten om konsistensen blir för tjock. Avsluta med att smaka av med salt och peppar.

4. Servera grytan med en klick gräddfil och eventuellt lite chiliflakes på toppen. Bröd eller kokt matvete till.

Paj med spenat, fetaost och soltorkade tomater

Foto: Lina Eidenberg Adamo

”En paj kan egentligen fyllas med lite allt möjligt som du hittar i ditt kök. Ett kylskåpsrens kan alltid bli en paj så länge du har ägg, mjölk och ett pajskal. Kanske har du påläggsskinka, paprika, några morötter och en skidbacksost i kylen? Ner med det i äggstanningen och voilà – plötsligt har du en ost- och skinkpaj! Eller har du kanske överbliven tacofärs, några grönsaker och en lök? Då har du på nolltid en tacopaj i ugnen.”

Du behöver

Pajdeg:

  • 3 dl kokta kikärtor
  • 5 msk havremjöl
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk vatten
  • salt och peppar

Paj:

  • 1 dl soltorkade tomater
  • 150 g fryst bladspenat
  • 200 g fetaost
  • 4 dl mjölk
  • 4 ägg
  • salt och peppar

Gör så här

Pajdeg:

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Häll av kikärtorna och spara eventuellt spadet och ställ det åt sidan. Skölj kikärtorna med kallt vatten och låt rinna av. Häll alla ingredienser i en skål och mixa med en stavmixer eller i en matberedare tills du har fått en kladdig deg.

3. Tryck ut i degen i en form, cirka 27 cm i diameter, och nagga bottnen med en gaffel.

4. Förgrädda skalet mitt i ugnen i cirka 15 minuter, eller tills det har fått lite färg.

Paj:

1. Skiva tomaterna och fördela dem i pajskalet tillsammans med fryst spenat och smulad fetaost.

2. Vispa ihop mjölk, ägg, salt och peppar lite lätt. Ringla äggstanningen över fyllningen. (äggstanningen sväller i ugnen, så se till att det finns minst 1 centimeters marginal upp till kanten.)

3. Salta och peppra lite extra på toppen och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter, eller tills ytan har fått fin färg. Låt gärna pajen stå i cirka 30 minuter före servering, då hinner den stelna lite till. Servera eventuellt en sallad och lite smaksatt crème fraiche till.

Rostade rotfrukter med kycklingbiffar

Foto: Lina Eidenberg Adamo

”Det här receptet är perfekt att göra när det är extrapris på kycklingfärs. Gör gärna dubbel sats och frys in, d. har du stommen till en budgetbra måltid klar i frysen. Servera en god hummus till, eller om tiden är knapp: lite smaksatt crème fraiche.”

Du behöver

Rostade rotfrukter:

  • 600 g potatis
  • 500 g morötter (eller andra rotfrukter du har hemma, exempelvis palsternacka eller rotselleri)
  • 4 msk neutral olja
  • salt och peppar

Kycklingbiffar:

  • 1 gul lök
  • 500 g kycklingfärs
  • 1 ägg
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk ströbröd
  • 1 msk fryst dragon
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 krm chiliflakes
  • olja att steka i

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader. Täck en ugnsplåt med ett bakplåtspapper.

2. Skala eventuellt rotfrukterna och skär dem i klyftor/stavar. Lägg alltsammans på plåten, ringla över olja, och krydda med salt och peppar. Blanda ordentligt och rosta i ugnen i cirka 40 minuter, eller tills rotfrukterna har blivit mjuka och fått fin färg.

3. Finhacka den gula löken och lägg i en bunke. Lägg resten av ingredienserna till kycklingbiffarna i bunken och blanda ordentligt. Blöt händerna med kallt vatten och forma färsen till biffar.

4. Hetta upp en stekpanna med olja på medelvärme och stek biffarna tills de är genomstekta.

5. Strö lite kryddört över biffar och rotfrukter och servera tillsammans med hummus.

Recepten är hämtade ur boken Budgetbra! – utgiven av Bonnier Fakta. Boken finns bland annat att köpa här.

Credits
Recept: Karoline Pettersson: Foto: Lina Eidenberg Adamo

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.