Annons

Oskar Hammarkrantz

Vill du också smyga omkring som en Chase Gioberti i Falcon Crest och sippa på en god Chablis bland vinrankorna? Okej, riktigt så glassigt är det inte alltid att göra vin. Men Todd Ziemann, vinmakare på Talus i Lodi i Kalifornien lär dig hur du till slut får ditt eget namn på etiketten.

Annons

1. DRICK
– Lär dig känna igen olika viner och druvor. Kolla alltid vad det står på etiketten och försök att komma ihåg.

Gilla Cafe.se på Facebook

2. BLANDA
– Många viner är blandningar av olika druvor. Köp hem ett sådant vin, och ett par flaskor som bara är gjorda på en druva var. Försök blanda ihop ett vin som smakar som originalet. Ganska snart lär du dig vilka druvor som har vilka egenskaper.

3. KÄKA
– Lär dig känna igen och sätta namn på typiska smaker som jordgubbar, citron, äpple, choklad och liknande.

4. OCH FORTSÄTT TRÄNA
– Att träna upp smaklökarna och luktsinnet är en livslång process. Man blir aldrig färdig. Och man måste hålla sinnena igång. Undvik att röka. En del jätteduktiga gamla gubbar gör det, men det slöar ned dina sinnen.

5. BÖRJA LÄNGST NED
– Försök få säsongs-jobb på en vingård. Underskatta inte slitet med att plocka druvor. Det ger dig förståelse för betydelsen av olika druvor, jorden, odlingssätt och väder.

6. BÖRJA PLUGGA
– I Kalifornien finns det vinmakarutbildningar på universitetsnivå i Fresno och Davis. Men det finns också i bland annat Washington, Virginia, Frankrike och Australien. Men kom ihåg att utbildningen är väldigt naturvetenskaplig. Och tar fyra år. Du bör vara rejält intresserad av biologi och kemi för att orka med.

7. UNDERSKATTA INTE TEKNIKEN
– När man åker omkring i Frankrike ser man alla dessa pittoreska små slott. Men det är bara en fasad. På baksiden ligger high tech-anläggningar med all den senaste tekniken.Vinskapande är i mycket en ingenjörskonst späckad med teknik.

8. BÖRJA JOBBA
– Var beredd på att gå tillbaka till vinplockandet. Bara för att du är utbildad betyder det inte att du är färdig vinmakare. Det tar minst tio år innan du nått positionen som vinmakare och får göra dina egna viner.

Oskar Hammarkrantz

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar