Hoppa till innehåll

Knepet för att lyckas på jobbet? Gör absolut ingenting

Mikaela Alex

Tillbaka på jobbet efter semestern? Det absolut smartaste du kan göra är inte att rivstarta med allt – utan faktiskt att inte göra någonting alls, enligt forskare. ”Det är fullständigt nödvändigt för oss”, säger psykologen Michael Guttridge.

Är du också mästare på att boka in varenda minut? Jobbet, middagar, bio, en eller annan utekväll – och så en snabb weekend till Dublin på det. Då är den här artikeln extra mycket till dig.

Nu visar nämligen flera studier att det vi mår allra bästa av att göra är … ingenting.

Michael Guttridge är psykolog med fokus på arbetsmiljö, och han förklarar varför vi borde lugna ner oss med planerandet.

– Att slösa bort tiden handlar om att ladda batterierna och sortera hjärnan. Att ta sig tid att vara stolt över att vara fullständigt, strålande improduktiv gör dig bättre på ditt jobb, säger han enligt Quartz.

Det som händer om man inte tar ordentliga pauser på jobbet är att man börjar zona ut under tiden man jobbar. Man kollar på klipp från helgens Premier League, surfar in på Aftonbladet.se för dagens sjuttionde gång eller bara kikar på ”roliga” Game of Thrones-länkar – samtidigt som man intalar sig att man multitaskar trots att man i själva verket tar oerhört mycket längre tid på sig för att göra klart de enklaste jobbsakerna. Du vet.

– Folk äter lunch vid sin dator – det är äckligt. De borde gå ut på en promenad, ta en kaffe och bara lämna jobbet, säger Guttridge.

Även de aktiviteter vi planerar in, som är tänkta som återhämtning (till exempel att läsa en bok, se en film eller ta en promenad), kan ge oss en känsla av skuld och ansvar. Guttridge berättar om företagsledare han har träffat, som kollat film med snabbspolning för att snabbare få ”vilostunden” överstökad.

Men historiskt sett lönar det sig att tänka på ingentinget. Framgångsrika personer som Charles Dickens, Gabriel García Márquez och Charles Darwin är exempel på några som aldrig jobbade mer än fem timmar per dag, skriver Alex Soojung-Kim Pan, författare bakom boken Rest: Why you get more done when you work less.

Det är trots allt i vila som hjärnan återhämtar sig och kreativiteten gynnas.

– Det är inte bara nyttigt att slösa bort tiden, det är fullständigt nödvändigt för oss, säger doktor Guttridge.

Artikeln publicerades först på MåBra. Bilden på Jake Gyllenhaal längst upp i artikeln kommer från filmen Brokeback Mountain. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.