Annons

Den legendariska golfjournalisten, skribenten och programledaren om motgångar, framgångar, komplex, fobier, drogupplevelser och varför han var en ”inverterad Zlatan”.

***

Vilken är din största framgång i livet?
– När jag på 70-talet insåg att jag kan leva på vad jag kan och förstod att jag kan fortsätta vara fri.

Annons

Vilken är din största motgång?
– Har inte haft den än, men jag har en rädsla för att vara ensam från familjen.

Gilla Cafe.se på Facebook

Vilket är det konstigaste sms du fått?
– Jag får aldrig sms eftersom alla vet att jag är för oduglig för att få fram dem på min mobil.

Vad vet du i dag som du önskar att du visste när du var 15?
– Att jag skulle ha koncentrerat mig mer på ämnena historia, geologi och filosofi. Då skulle jag ha förstått världen och människor bättre.

Vilken är din största fobi?
– Trängsel. Du ser mig aldrig i mitten av ett rum. Jag tror inte på flockbeteendet. Om jag är blyg? Ja, men jag kan hantera min blygsel. Jag tar ett djupt andetag och inser att blyghet inte ger något.

Vilket är det värsta kok stryk du fått?
– I 10- till 16-årsåldern när jag växte upp i Djursholm fick jag ofta stryk av sönerna till de smålänningar som kom hit för att jobba. De hade inte råd att gå i skolan och jag förstod inte att vi bodde bättre än dem. Jag var en inverterad Zlatan.

Om du fick chansen att leva ett nytt liv efter din död och fick välja på Hugh Hefners liv eller Nelson Mandelas liv – vilket skulle du välja?
– Hefner kommer inte ens i spel, han är en smaklös tönt. Men jag har respekt för Mandela och är rädd för vad som kan hända när han dör. Han är ett slags lim som håller ihop Afrika.

Vilket är ditt favoritord?
– ”Du.” Kolossalt mycket mer värdefullt än ”jag”.

Vad hatar du mest av allt?
– Jag tycker illa om jag-människor. Det finns fler sådana nu än förut. Vi borde leva i ett vi-samhälle, men lever i ett jag-samhälle.

Det konstigaste ställe du har vaknat upp på?
– På en parkeringsplats utanför ett hotell i Skottland klockan fyra på morgonen. Jag hade gått i sömnen. Jag sover alltid naken och vaknade av att jag kände grus mot fötterna. Det var oroväckande.

Har du haft en riktigt dålig drogupplevelse?
– Jag rökte marijuana en gång, det var bara äckel.

Om du fick ändra en sak med ditt utseende, vad skulle du välja?
– Det har tagit mig 74 år att växa in i den här kroppen, så jag tänker tamejfan inte ändra på något nu.

Nämn fem saker du gör när ingen ser dig?
– Ger hunden extra godis. Provar svingidéer. Tittar på filmen Röde piraten. Rostar hårt bröd – det får jag inte göra för min fru, man måste nämligen vara jävligt noga så att inte brödet börjar brinna – då förstörs brödrosten. Tar båten till ett ställe där det står ”tunn is”. Det är strömt där vilket gör att vattnet är rent. Där brukar jag klä av mig naken och bada.

Patrik Hedlund

Göran Zachrisson, 74, är legendarisk golfjournalist och programledare. Den 19-22 juli kommenterar han British Open på Viasat. Foto: Björn Andersson.

Annons

Dela (24)
Tweeta

Annons


Laddar