Annons
Annons


Under 2012 är det premiär för Aaron Sorkins nya serie The newsroom. Cafés prisbelönta tv-krönikör Jan Gradvall hyllar ”det crackpuffande übergeniet bakom Vita huset” och förklarar varför vi behöver mer meta-tv.

* * *

Tv om tv. Det är så lätt att förlöjliga och förminska det. Att droppa meta-referensen och skratta hela vägen till kultursidesseminariet. Men vad påverkar våra liv i lika hög grad som tv?

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Jag själv tillbringar kanske två-tre timmar om året med att gå i skogen, men jag ser på tv två-tre timmar om dagen.

Att få ta del av bakom kulisserna-skildringar där tekniker pratar i kontrollrum är för mig mer relevant än att se naturprogram om hur bofinkar häckar.

Två-tre timmar är också snittet för hur mycket svenskar tittar på tv. Program av typen Mitt i televisionen borde vara lika självklara inslag som Mitt i naturen.

Ingen har gjort så mycket tv om tv som Aaron Sorkin, det crackpuffande übergeniet bakom Vita huset.

Aaron Sorkin är under 2012 aktuell med sin tredje serie som handlar om ett tv-program.

Den första var Sports night  från 1998-2000, en underskattad komediserie om ett sportprogram med Peter ”Six feet under” Krause och Felicity ”Desperate housewives” Huffman. Den andra var Studio 60 on the Sunset Strip, en dramaserie om en direktsänd komedishow av typen Saturday night live.

En anledning till att den floppade var att Tina Fey precis samtidigt presenterade en rappare serie som byggde på precis samma idé, 30 Rock.

Den nya Aaron Sorkin-serien är inköpt av HBO och har arbetsnamnet More as this story develops. Serien ska handla om livet bakom kulisserna på ett seriöst nyhetsprogram på en kabelkanal.

Sorkin säger i en intervju att han med den nya serien hoppas uppnå samma effekt som med Vita huset. Vad Vita huset lyckades med – en serie där alla karaktärer var dubbelt så smarta och välklädda som i andra serier – var att göra politik sexigt.

Fråga svenska politiker under 30 om vad som fick dem att ge sig in i politiken och de lär namndroppa Toby Ziegler och Donna Moss före både Maud Olofsson och Göran Hägglund.

På samma sätt vill Aaron Sorkin visa att det ”i en tv-värld så många föraktar” – hej alla projektledare på produktionsbolag i era nya stadsjeepar – faktiskt finns människor som på allvar brinner för samhällsfrågor och arbetar för en bättre värld.

Fotnot: Seriens namn blev till slut The newsroom. Krönikan är tidigare publicerad i Café nummer 1/2012.

Annons

Dela (7)
TweetaLaddar