Gradvall: Rymden anfaller igen

Anders Modig  |  Publicerad 2011-03-12 15:12  |  Lästid: 2 minuter

KRÖNIKA. Star wars-imperiet föds på nytt – den här gången som tv-serie. Cafés prisbelönte krönikör Jan Gradvall reder ut varför just George Lucas banala science fiction-skapelse har evigt liv.

* * * * *

Alla som påstår att de vet något om film- och tv-mediets framtid ljuger. Ingen förutsåg ens vare sig platta skärmar eller Arne Weises son.

Men en sak går i alla fall att fastställa som kommer att gälla inte bara för 2011 utan även 2012 och 2013 och, ja, kanske hela millenniet ut. Så länge vi har rörliga bilder i någon form så kommer vi att fortsätta se och höra de där sprakande, svingande ljusrören.

Star wars-imperiet är nu inne på sitt fjärde decennium men fortsätter bara att bli större. De flesta vuxna har tröttnat för länge sen – ingen människa förstod ens varför George Lucas gjorde prequeltrilogin – men titta i dagens leksaksaffärer och titta på Youtube. För dagens barn är Lego Star wars precis lika stort som Bolibompa och Idol.

Förutom legokartongerna finns även dataspelen med Lego Star wars. Många barn gör också egna filmer med legofigurerna och lägger ut på nätet. Den mest populära Star wars-filmen hos den yngsta generation är heller inte någon av de sex spelfilmerna, utan den tecknade långfilmen Star wars: The clone wars från 2008. Allra störst är de fyra säsonger som gjorts av den tecknade tv-serien The clone wars.

Under 2011 kommer George Lucas troligen även att börja filma den tv-serie med riktiga skådespelare som varit planerad ända sedan 2007. Det lär finnas utkast till 100 entimmesavsnitt.

Denna Star wars-serie kommer dock inte att innehålla Yoda eller Darth Vader eller några kejsare och prinsessor. George Lucas har sagt: ”De andra pratar om dem i serien, men du ser dem inte eftersom handlingen äger rum någon annanstans”.

Vad serien kommer att handla om är i stället fotfolket, livet bland stormtroopers och andra på marknivå; människor som lever ungefär samma liv som Raskens gjorde i förhållande till svenske kungen.

Ju mer Star wars-imperiet breder ut sig, desto tydligare framgår det hur missförstådd och underskattad George Lucas fortfarande är. När de tre prequelfilmerna hade premiär mellan 1999 och 2005 slaktades de av film- kritiker som hånskrattade åt den gravallvarliga dialogen och Jar Jar Binks rastafariöron. Men vad George Lucas i första hand var intresserad av var inte biofilm. Vad han var ute efter var att utöka och berika sitt Star wars-imperium genom att introducera ännu fler karaktärer.

Lucas geni består i att han förstår att det inte är handlingen som barn rekonstruerar i sina Star wars-lekar. Vad barn är intresserade av är figurerna och mytologin – och att sedan själva leka. Star wars är i dag världens mest interaktiva och magiska leksakslåda.

Det går att peka på bristerna i alla långfilmerna, men när det gäller karaktärerna finns det ingen som är i närheten av George Lucas.

Den första filmen från 1977 började med texten ”A long time ago, in a galaxy, galaxy far, far away”. Redan där bröt George Lucas mot alla tidigare regler. Science fiction handlar per definition om framtiden, men denna rymdsaga handlade om något som redan hade hänt. På så sätt fångade han den känsla av melankolisk nostalgi som förenar både barn och vuxna. Även en sjuåring spanar efter den tid som flytt.

Star wars är en hyllning till allt det som George Lucas älskade som barn. Stridsvagnarna, arméerna och uniformerna kommer från krigsfilmer om andra världskriget. Genom de geniala lasersvärden kunde han även plocka det bästa från klassiska samurajfilmer och Robin Hood.

Resultat har blivit en evig värld, perfekt för tv, där man kan fäktas i all oändlighet.

JAN GRADVALL

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-24 15:12