Annons


I senaste numret av Café gör vår tv-krönikör Jan Gradvall en ny insats som resejournalist, denna gång med en Greklandsguide. Han visar sina favoriter – från Aten till öarna – och förklarar vikten av att våga vägra shorts.

Annons

Varför älskar vi att åka till just Grekland?
– När man kommer från ett land vid Polcirkeln där det är iskallt och kolsvart åtta av årets månader är Grekland som en öppen famn. Det är också mycket lättare att komma in i Grekland än i Italien eller Spanien. Grekland är precis som Sverige en nation av landsortsbor.

Gilla Cafe.se på Facebook

Vad har du för tips som inte fick plats i tidningen?
– Jag tror jag glömde nämna frappé, det grekiska iskaffet. Måste blandas på exakt rätt sätt. Då blir det magiskt.

Vad är din syn på den ekonomiska krisen och rapporteringen om den?
– Jag lider med vanliga människor i Grekland. Jag tycker också oerhört illa när man rationaliserar om nationaliteter och delar upp människor i folkslag med olika karaktärsdrag. Alla är människor, punkt slut. När Sveriges ekonomi nådde rock bottom i mitten på 1990-talet, och internationella ekonomer varnade för Sverige, så var det ingen som sa att ett nationellt karaktärsdrag bar skulden.

Vilken poplåt är mest Grekland då?
– Burning Spears Throw down your arms. Värmen och ljuset i Grekland är närmast jamaicanskt. Tycker alltid långsam reggae låter fantastiskt i den grekiska arkipelagen. En gång väntade jag i ödemarken på Sifnos i två timmar på buss som var sen. Men det gjorde inget, jag hade Burning Spear i hörlurarna.

Blir det Grekland även i sommar?
– Alltid Grekland! Inte bestämt allt än men några dagar på Amorgos går inte att hoppa över.

Johan Hurtig

Läs hela texten i Café nummer 7/2012 som finns i butik nu.

Lyssna: Burning Spear – Throw down your arms

Annons

Dela (1)
Tweeta

Annons


Laddar