Annons
Annons


Spelvärlden är innesluten i en bubbla.Ta en titt på de största spelserierna 2007 och du kommer att bländas av en teknisk utveckling som hela tiden pressar sig närmare de Hollywoodvärden vi alltid har jagat; storslaget och välregisserat över hela genrespektrat.

Problemet är bara att utbudet fortfarande består av rymdkrig, asfaltsracing och fantasyepos. Ytan slipas oavbrutet, men innehållsmässigt hade året lika gärna kunnat vara 1997 eller 1987.

Grand theft auto-serien har i tio års tid utgjort ett popkulturellt motgift mot stagnationen.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Sedan bröderna Sam och Dan Houser på spelföretaget Rockstar flyttade från London till New York har deras enda ambition varit att fylla spelvärlden med allt den saknat: hiphop, gangsterklyschor och en god portion samhällskritik.

Trots att kvällstidningar och amerikanska advokater gjort sitt bästa för att blunda för det, så har Rockstars spel kommenterat sin omvärld med syrlig träffsäkerhet.

Kommersialismen och  dubbelmoralen som genomsyrar den moderna, västerländska världen har dragits fram i ljuset genom radiojinglar, snidad dialog och smarta manus.

I nya GTA IV, som släpps senare i höst, lägger bröderna Houser fokus på sin nya hemstad, snarare än på organiserad brottslighet och tonåringar med baseballträn.

Redan i Grand theft auto III från 2001 ville de visa oss sitt New York, men förändrade stadsplaneringen och bytte namnet till Liberty City.

Sex år senare lever namnet vidare, men när GTA IV visas upp för oss i en exklusiv förhandsdemonstration i verklighetens New York har Liberty City blivit en geografisk blueprint av sin verkliga förlaga, komplett med fem klassiska stadsdelar.

MITTbild_grand_theft
Liberty City i Grand theft auto IV har använt New York som förlaga

Det är också en stad som varken Giuliani eller Bloomberg har tillåtits retuschera. Folk står och röker i gathörnen, ångan lyfter från gatubrunnarna och ett myller av klargula taxibilar står still längs gatorna och tutar på varandra.

När öststatsflyktingen Niko Bellic anländer till Liberty City är det med ett löfte om snabba pengar och lättfotade kvinnor. Han möter förstås en helt annan verklighet — en hård, rädd stad där alla ser sig över axeln och undviker att möta blickar. I kölvattnet efter elfte september har Rockstar fått nytt material att kommentera.

— Kriget mot terrorismen är något vi måste ta upp, säger Dan Houser i en sällsynt intervju med det officiella brittiska Playstation- magasinet. Jag vill inte trivialisera attackerna eller de människor som dog, men däremot kritisera hur situationen utnyttjas i egenintresse av andra krafter.Spel som relevant samhällskritik. Äntligen känns 1987 avlägset. 

Grand theft auto är beräknat att lanseras i mitten av oktober 2007.          

Thomas Wiborgh

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar