Hoppa till innehåll

Grejer som händer i alla julfilmer

Det är högsäsong för våra älskade, dumma julfilmer. Filmerna som alltid känns så märkligt bekanta, även dem man aldrig tidigare sett. Här är förklaringen.

Stadsbon till den enkla landsbygden

Foto: Netflix

Det här ser man hela tiden. En stadsbo med pengar i familjen förpassas till landsbygden för att doppa tårna i knegarlivet. Inte sällan är vistelsen ett villkor för att stadsbon ska få tillgång till ett prestigefullt jobb. Först hatar den ofrivilliga turisten avsaknaden av bekvämligheter, sedan ändrar hen sig och blir alltid kär i någon lokal snygging.

En häpnadsväckande jobbig familj

Ja, alla familjer är såklart lite konstiga, men i julfilmer vrids konstigheten upp till elva. Det är alltid en sådan sinnessjuk samling socialt tondöva excentriker som bjuds in eller bara dyker upp till julfirandet. En grupp människor som tänker att de kan bete sig precis hur som helst, bara för att det finns en familjekoppling. Man drivs i de här filmerna alltid till att hata dem, men mot slutet framkommer alltid en mörk backstory som ska förklara deras avvikande beteende.

Den omvända surpuppan

Tydligaste exemplet är i Ensam Hemma. Den ensamboende grannen som alla är rädda för, men som visar sig bara vara en ledsen ensling. Efter några förnuftiga råd från Kevin McCallister räcker han ut en hand till sin son och de båda kommer över sitt gamla groll lagom till jul.

Diverse brott ignoreras

Det faktum att Kevin två gånger lämnas hemma själv under flera dagar får inga konsekvenser för hans föräldrar. Familjen Griswolds många fall av grov skadegörelse låtsas inte om. Arnold Schwarzenegger låtsas vara polis i Klappjakten, utan påföljd. Detta är bara några snabba exempel, håll ögonen efter helt förbisedda brott nästa gång du ser en julfilm. Det är nämligen något som garanterat kommer dyka upp.

Någon har fula jultröjor

Den enklaste formen av humor i den här typen av filmer är när en rollfigur bär en knäpp tröja med julmotiv. Det är även en varningsklocka för att filmen sannolikt inte kommer att vara speciellt rolig. Problemet när någon är en ful jultröja är att det inte spelar någon roll om den är rolig. Tvingas man se den mer än en gång är det som att höra samma skämt upprepas gång på gång. Det är utmattande.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.