Hoppa till innehåll

Guide: Så bär du skotskrutigt

joel

Tartan, det vi i Sverige brukar kalla skotsk­rutigt, är egentligen en vävteknik från Skottland som använts sedan 300 e. Kr. Tyget vävdes av ullgarn och växtfärgen hämtades från en viss klans marker. (Rött och buteljgrönt är vanliga färger.) Det finns hundratals officiellt registrerade tartan­mönster, vissa har historiska källor, men många är moderna varianter gjorda av … Continued


Tartan, det vi i Sverige brukar kalla skotsk­rutigt, är egentligen en vävteknik från Skottland som använts sedan 300 e. Kr. Tyget vävdes av ullgarn och växtfärgen hämtades från en viss klans marker. (Rött och buteljgrönt är vanliga färger.)

Det finns hundratals officiellt registrerade tartan­mönster, vissa har historiska källor, men många är moderna varianter gjorda av nutida designers. Den här vintersäsongen har tartan synts mer än någonsin på catwalken, bland annat hos märken som Dsquared och Dolce & Gabbana.

Tänk på detta om du är sugen att bära tartan:

• Börja med en halsduk eller fluga. Det är alltid elegant.

• Undvik skotskrutiga byxor utanför golfbanan.

• Skotskrutig överdel, väst, skjorta eller kavaj, blir mycket punk och skinhead ihop med jeans.

• Kilt? Nej.

Daniel Lindström

prenremsa2

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.