Annons

Guide: Så blir du en ung gentleman

Vad är skillnaden mellan måttsytt och skräddarsytt? Vilken är den viktigaste accessoaren? Och vilket stiltips är tyngre än alla andra? Mark Henderson från anrika Gieves & Hawkes tipsar.

joel

Vad är skillnaden mellan måttsytt och skräddarsytt? Vilken är den viktigaste accessoaren? Och vilket stiltips är tyngre än alla andra? Mark Henderson från anrika Gieves & Hawkes tipsar.På senare år har traditionell engelsk herrstil fått ett rejält uppsving. Vad som tidigare kändes lite herrklubbs-konservativt har åter hamnat i modets strålkastarsken.

En förklaring är att designers som Ralph Lauren och Tom Ford förälskat sig i handgjorda kritstreckskostymer – en annan är att det traditions­bundna företaget på skräddargatan Savile Row moderniserat sig med nya kollektioner för en yngre publik.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Den mest påtagliga ansiktslyftningen har Gieves & Hawkes, grundat redan i slutet av 1700-talet, gjort. (Gieves & Hawkes är berömt för att ha ekiperat bland andra Lord Nelson och David Livingstone på deras Afrikaexpeditioner.)

Mannen bakom den här revolutionen är Mark Henderson, vd och chef över designteamet.

Hur moderniserar man ett företag från 1700-talet?

– När vi startade en ready-to-wear-kollektion (fabrikssydda kläder) sjönk genomsnittsåldern på vår kundkrets med 10 år. Fortfarande finns husets starka tradition kvar men kunden betalar en tredjedel av priset jämfört med skräddarsytt.

Vad är skillnaden mellan måttsytt och skräddar­sytt?

– Måttsytt innebär att vi tar kundens mått och önskemål om kvalitet och modell varefter kostymen sys på fabrik. En skräddarsydd kostym sys av våra egna skräddare och kräver flera avprovningar.

Vad kostar en skräddarsydd kostym?

– Från 3 500 pund (cirka 42 000 kronor) och uppåt beroende på vilket tyg kunden vill ha.


Vilken är anledningen till Savile Rows uppsving de senaste åren?

– Bland annat att lyx inte längre är synonymt med stora logotyper utan att äga något unikt, tillverkat speciellt för dig själv.


Hur ser höstens ready-to-wear-kollektion ut?

– En väldigt viktig del av Gieves & Hawkes historia är uniformer för land- och sjöofficerare. Det har inspirerat stilen på dubbelknäppta rockar samt tjocka tröjor i naturlig bomull.

– Kostymerna har en smal silhuett och kan enkelt brytas upp och bäras med andra plagg, kavaj tillsammans med en bomullsbyxa till exempel.

Vilka är de viktigaste accessoarerna för en ung gentleman?

– Eleganta manschettknappar och slipsnål.

Slutligen, vilket är ditt bästa stiltips.
– Var personlig och snåla aldrig på kvalitet!

Michael Dee

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar