Gulddraken 2017: Stockholms bästa restauranger, krog och bar

Stockholms bästa restauranger, kaféer och barer har utsetts på Gulddraken 2017. Priset delas ut av Dagens nyheter som granskat Stockholms krogvärld i över 40 år

Olle Arnell  |  Publicerad 2017-02-14 11:45  |  Lästid: 2 minuter
Adam/Albin är årets bästa restaurang i kategorin Lyx.
Adam/Albin är årets bästa restaurang i kategorin Lyx.

Krogpriset Gulddraken instiftades 2001 och sedan dess har DN årligen utsett Stockholms bästa restauranger. Varje år nomineras fem ställen i kategorierna: Bar, Kafé, Krog Budget, Krog Mellan och Krog Lyx.

Juryn utgörs av den hemliga Krogkommissionen som anonymt besöker och recenserar restaurangerna vid flera tillfällen. Smakupplevelse, atmosfär, prisvärdhet och hög trivselfaktor är viktigt i alla kategorier. Ambition, fantasi, vinlista och fingerfärdighet i köket avgör också bedömningen

Årets vinnare är:

Krog Lyx:

Adam/Albin, Rådmansgatan 16

Motivering: Det perfekta mötet mellan lyx och kvarterskrog. Den fasta menyn bjuder på stora upplevelser
i litet format, överraskningar kombinerade med välbekanta smaker. I den ombonade lokalen känner man sig som hemma, och i kombination med uppmärksam service och utmärkt vinlista får vi ett krogbesök som är övertygande helt igenom.

Krog Mellan:

Portal, St Eriksplan 1

Motivering: Mat, miljö, service, stämning. Allt är på topp i denna vackra och välkomnande restauranglokal. Matlagningen är chosefri men av högsta klass samtidigt som miljön varken kräver slips eller aftonklänning. Hit går vi med barn, svärföräldrar, vänner och på dejt – och vi kommer mer än gärna tillbaka, igen och igen.

Krog Budget:

800 grader, Sigtunagatan 17

Motivering: Här tas den moderna tidens snabbmat till nya nivåer. Alla detaljer sitter; umamimaga smaker, krispig textur, kreativa men ändå välbalanserade fyllningar på perfekt gräddade bottnar. I sällskap av vänner, vin och musik hänger vi vid långborden och vill aldrig gå hem. Såvida  vi inte får pizzan med oss i en Ebba Grön-cool kartong förstås.

Bar:

Yuc!, Norrtullsgatan 15

Motivering: I glasen balanseras hetta och fräschör, från högtalarna dundrar flirtig hiphop – och varje beställning
i baren får lika omfattande omtanke. Skicklig kunskap kring hantverket ligger som en självklarhet i bakgrunden, men här kommuniceras mer fest än nörderi – mer smak än styrka. Må det bli en vägvisare för Stockholms barscen 2017.

Kafé:

Mellqvist Caffè Bar, Rörstrandsgatan 4

Motivering: Här blir man välkomnad som en stammis direkt samtidigt som man får dricka sitt kaffe ifred om det är det man längtar efter. Lokalen är lugn och varm, tulpanerna på bordet precis lagom överblommade, kaffet perfekt och äggmackan ljuvlig. Mellqvist Caffè Bar följer med i utvecklingen utan att förlora sin själ – och nu är de bättre än någonsin.

Samtliga nominerade, som också är väl värda ett besök:

Krog Lyx:

Adam/Albin
Esperanto
Oaxen krog
Omakase köttslöjd
Punk Royal

Krog Mellan:

Agrikultur
Flying Elk
Lilla Ego
Portal
Tegelbacken

Krog Budget:

800 grader
Ai Ramen
FLFL – Levantine kitchen
Snack bar
Re:bel kitchen

Bar:

Americain
Bar Hommage
Corner Club
Tweed
Yuc!

Kafé:

Café Pascal
Kaffeverket
Mellqvist Caffè bar
Pom & Flora
Älskade traditioner

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:28