Hacket: Så får du chefen att tro att du lyssnar uppmärksamt på videotjänsten Zoom

Man puttar på minigreen vid en dator

Zoom tjallar på dig om du inte är uppmärksam. Så här sätter folk stopp för det.

Markus Aamisepp | Foto: Getty  |  Publicerad 2020-03-24 14:56  |  Lästid: < 1 minut

Om du pluggar eller jobbar är det sannolikt att du nuförtiden sitter på onlinemöten genom videotjänsten Zoom dagarna in och ut. Faktum är att företagets aktier gått upp med cirka 20 procent sedan coronakrisen bröt ut. Men ju fler nya användare som tillkommer desto fler funktioner höljs i dunkel. Visste du till exempel att din chef eller lärare faktiskt kan se när du inte är uppmärksam?

Japp. Arbetsgivare och undervisare kan på Stasi-manér kontrollera dig genom funktionen ”attention tracking” som visar om du klickat bort från det aktiva Zoom-fönstret i mer än 30 sekunder. Vilket omöjliggör dina planer på att klara av The Witcher 3: The Wild Hunt under diverse krismöten med kontoret.

Men som med precis allt annat här i världen finns det kryphål även här. Ja – för den late är onlinekonferenser, till skillnad från fysiska möten, utmärkta tillfällen att fejka uppmärksamhet. Flera twitteranvändare har hittat sätt att använda programmets virtuella bakgrundsfunktion där de klistrar in videoklipp på sig själva där de nickar och ser engagerade ut för att sedan gå iväg och göra en macka, eller något.

Att skapa en egen virtuell bakgrund kräver dock ett medlemskap som kostar 500 kronor i månaden. Men om du använder Zoom med jobbet eller skolan tar du antagligen redan del av ett företagspaket vilket innebär att du redan nu kan använda dig av funktionen.

Vill du alltså vidare intensifiera den totala samhällskollapsen, tycker att dina möten ofta är onödiga eller bara vill kunna äta framför webbkameran utan dömande arbetskamraters blickar kan det här knepet vara något för dig.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-03-24 14:56