Annons

Han är Sveriges bäst klädda vanliga man

Hundratals läsare – från studenter till snickare – ville tampas om titeln Sveriges bäst klädda vanliga man 2009. Många gånger fler människor tog, efter att tio finalister utsetts, chansen att rösta på sin favorit här på Cafe.se. Nu är vinnaren utsedd: Malmökillen Tobias Widman.

joel

Hundratals läsare – från studenter till snickare – ville tampas om titeln Sveriges bäst klädda vanliga man 2009. Många gånger fler människor tog, efter att tio finalister utsetts, chansen att rösta på sin favorit här på Cafe.se. Nu är vinnaren utsedd: Malmökillen Tobias Widman.Hundratals läsare – från studenter till snickare – ville tampas om titeln Sveriges bäst klädda vanliga man 2009. Många gånger fler människor tog, efter att tio finalister utsetts, chansen att rösta på sin favorit här på Cafe.se.

startbild

Café och Gant kan nu stolta presentera vinnaren,
Sveriges bäst klädda vanliga man 2009
Tobias Widman

tobias_widman_1

Cafés Kristofer Ahlström grattar en stilsäker rocksnubbe som älskar skjortor, tweedkavajer och svarta jeans.

Jag sitter i ett gammalt garage som byggts om till fotostudio och ser Tobias Widman prova ett par byxor från ett tätpackat räcke galghängda plagg. Han tar på sig byxorna precis som du och jag, ett ben i taget. Skillnaden är att när han bär byxorna så är han Sveriges bäst klädda vanliga man.

Bland de hundratals bidrag som kom in till tävlingen om nämnda titel (och ett klädkonto på 50 000 kronor hos Gant, ej att förglömma) blev Tobias Widman, 22 och bosatt i Malmö, den lycklige vinnaren.

– Jag låg och sov när det ringde och personen sa att det var från Café. ”Jag vill inte ha någon prenumeration”, tänkte jag yrvaket. Sen kom jag på att jag ju skickat in en bild till tävlingen.

Varför tror du att du vann?
– Förmodligen för att det syntes på mig att det var min vanliga stil, något jag var bekväm i: skjorta och jeans och cigg. De andra bidragen kändes mer uppkittade och ansträngda.

tobias_widman_2

Att Tobias stil (”En vanlig dag klär jag mig i Adidas Stan Smith, svarta jeans och tweedkavaj – raka och enkla plagg med någon liten detalj som får dem att sticka ut”) kan spåras till 90-talets indie-era är inte så konstigt. Tobias spelar själv i lo fi-bandet Youth and Student Travel och när han radar upp triss i stilinfluenser så heter de Johnny Marr (The Smiths), Stephen Malkmus (Pavement) och Anton Newcombe (Brian Jonestown Massacre).
– Man blir mycket det man lyssnar på. Musiken är en stor del av identifikationen.

Hur ser man på någon att de har stil?

– De trivs i sin uniform. Man kan direkt se om en person är skön.

Har du haft någon stilperiod du skäms för så här i efterhand?
– Alla reor där man blir förblindad av prislappen och sen blir den där fula skjortan hängande i garderoben. Sen hade jag en period med sådana där t-shirts ner till knäna, som klänningar.

tobias_widman_3

Eftersom musikkarriären inte tagit fart ännu är Tobias klädbudget rätt blygsam.
– Just nu är det nollbudget som gäller, sommaren har tagit ut sin rätt. Men jag håller igen, köper aldrig skjortor för 3 000. Man kan få många öl för de pengarna. Det brukar ligga på mellan 500 och 1 500 kronor i månaden. Man vill ju kunna leva också. Oftast blir det impulsköp, jag älskar att hamna på någon konstig outlet med 90 procent fula kläder – jag var i en golfbutik nyligen och hittade flera Oscar Jacobson-tröjor undangömda på ett räcke längst bak.

Tobias, som jobbar för Com Hem i dag, kan i framtiden tänka sig att inte bara syssla med musik. Om allt går som det ska vill han gärna börja filma också.
– Jag skulle vilja göra naturfilmer och naturprogram. Tigrar i Afrika, sånt är jäkligt inspirerande.

Text: Kristofer Ahlström
Foto: Joel Rhodin

gant_article

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook
Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar