Handbollsförbundskapten Kristján Andrésson: ”Jag skulle gärna ha tätare hårväxt på huvudet”

Sveriges handbollslandslag går in i VM-turneringen i Danmark och Tyskland med ett favoritskap de inte haft sedan Bengan Johanssons dagar. Vi var nyfikna på vår milda och sympatiska förbundskapten Kristján Andrésson och lät honom besvara vårt frågeformulär.

Joakim Almén | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2019-01-10 09:00  |  Lästid: 3 minuter

Handbolls-VM står för dörren, och för svensk del är det mer spännande än på länge. Finalförlusten mot Spanien häromåret var, efter den högst överraskande OS-finalen 2012, den största framgången sedan gurkburkens glansdagar, och chansen till revansch kommer alltså redan nu då VM spelas i Danmark och Tyskland. Turneringen inleds 10 januari, och finalen spelas den 27 januari i Herning på Jylland.

Eftersom handboll alltjämt är en av de vassaste tv-sporter vi har – och de svenska gulddrömmarna är mer levande än på länge – så valde vi att Pierre Thorsson-knorra iväg vårt frågeformulär för att få reda på mer om Sveriges förbundskapten Kristján Andrésson.

Vilken är din största framgång i livet?
– Min familj.

Vilken är din största motgång?
– När svärfar gick bort.

Ditt livs mest minnesvärda telefonsamtal?
– Det samtal jag kommer ihåg oftast är när min far ringde mig 2004 för att berätta att isländska landslaget sökte mig. Jag hade varit skadad större delen av säsongen och det var inget samtal jag räknade med. Sommaren slutade med ett deltagande i OS i Aten.

Vad vet du i dag som du önskar att du visste när du var 15?
– Att få sova åtta timmar i sträck är en ren och skär lyx.

Vilket är det värsta kok stryk du fått?
– Förmodligen av Jimmy Jonsson på en handbollsträning med Guif i början av 2000-talet.

Vilket är ditt favoritord?
– Jämlikhet.

Om du fick ändra en sak med ditt utseende, vad skulle du välja?
– Jag skulle gärna ha tätare hårväxt på huvudet lite längre än jag haft.

Vad hatar du mest av allt?
– Jag ogillar orättvisa och intolerans.

Kim Andersson och Kim Ekdahl Du Rietz i svenska handbollslandslaget.
Kim Andersson och Kim Ekdahl Du Rietz gör båda comeback i landslaget – något som bidrar till att Sverige är mer favorittippade än på många, många år.

Vilken bok har betytt mest för dig?
– Svårt att välja en, men som författare så har Astrid Lindgren betytt mest för mig.

Det konstigaste stället du har vaknat upp på?
– På ett motell i Elverum. Vi var där på ett träningsläger med Guif 2007. Det är de suspekta och unika ställena som jag kommer ihåg framför vardagshotellet.

Har du haft en riktigt dålig drogupplevelse?
– I ettan på gymnasiet så blev det en tidig kväll hem från en fest. En kompis hade med sig vodka och Hugo limedryck som jag uppskattade en kort period.

Vilket är det märkligaste rykte du har hört om dig själv?
– Under mitt första år som tränare i Eskilstuna Guif (2007) så fick jag ibland höra att människor trodde att Haukur Andrésson var min son. Att han är min sex år yngre bror var visst inte så uppenbart utseendemässigt mellan oss.

Hur skulle du vilja dö?
– Snabbt när det väl är dags.

Vilken är din favoritsvordom?
– Fan.

Kristján Andrésson.
Kristján Andrésson spelade under sin aktiva karriär för klassiska Eskilstuna-klubben Guif. Här flankeras han av den assisterande förbundskaptenen, RIK-legendaren och tidigare tongivande landslagsspelaren Martin Boquist.

Vilket av dina karaktärsdrag är du minst stolt över?
– Att jag inte kommer på något dåligt karaktärsdrag hos mig själv är jag minst stolt över. Högfärdig då kanske, haha.

Vilken är din käraste ägodel?
– Den jag tillbringar mest tid med är min telefon.

Vilket är tidernas coolaste filmcitat?
– För mig är det ”blanda inte in mig i vårt förhållande” med Suzanne Reuter i Yrrol.

Vilken är din största fobi?
– Karuseller på nöjesfält är något som bara har blivit jobbigare och jobbigare för varje år som jag har levt.

Vad har du för skärmsläckare på din telefon?
– Jorden.

Hur känns kärlek?
– Känslan är fantastisk. För mig är kärlek att sätta någon före mig i livet och att må bra av det själv.

Vad för något skulle höja din livskvalitet?
– Att vi hjälps åt att ta hand om människor som far illa i dagens samhälle på ett bättre sätt än vi gör i dag.

Sveriges spelschema och tv-tider i handbolls VM 2019

Egypten-Sverige – fredag 11 januari, klockan 20.30 (Sänds i TV3 och på Viaplay)

Sverige-Argentina – söndag 13 januari, klockan 20.30 (Sänds i TV3 och på Viaplay)

Sverige-Angola – måndag 14 januari, klockan 20.30 (Sänds i TV3 och på Viaplay)

Qatar-Sverige – onsdag 16 januari, klockan 20.30 (Sänds i TV3 och på Viaplay)

Sverige-Ungern – torsdag 17 janauri, klockan 20.30 (Sänds i TV3 och på Viaplay)

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-01-16 22:29