Hoppa till innehåll

Här är 12 nya tv-serier att se fram emot 2022

Tom Cehlin Magnusson och Robin Åberg

Tredje säsongen av pandemin är i full gång. Café samlar ihop årets bästa tv-serier.

Severance | Apple Tv+

Ben Stiller visade sig vara en mer än kompetent tv-makare med 2018 års Escape at Dannemora. Nu är han tillbaka som regissör med en thriller som kommer med en maffig rollista. Christopher Walken, John Turturro, Adam Scott och Patricia Arquette dyker upp i Apple-serien som handlar om företaget Lumon Industries där de anställda genomgått ett kirurgiskt ingrepp som separerar minnen från arbetsplatsen från privatlivet. När experimentet ifrågasätts upptäcker projektledaren (Adam Scott) karaktär att ifrågasätta sig själv och sitt arbete. 18 februari.

Foto: Discovery.

Mörkt Hjärta | Discovery+

Mörkt hjärta har fått mycket uppmärksamhet på förhand. Bakom miniserien står manusförfattaren Oskar Söderlund (Snabba Cash) och regissören Gustav Möller, vars debutfilm Den skyldige nyligen förvandlades till Hollywood-film. Nyligen blev serien också upplockad av ansedda Sundance-festivalen. Dramathrillern handlar om hur en gammal släktfejd och ung kärlek leder till en familjetragedi. Miniserien bygger på boken Hur man löser ett spaningsmord av journalist Joakim Palmkvist, som handlar om mordet i Förlösa år 2012 och i rollerna hittas Gustav Lindh, Aliette Opheim och Clara Christiansson Drake. Februari 2022.

Inventing Anna | Netflix

För ett par år sedan var det svårt att inte bli besatt av historien om Anna Delvey. Den ryska Delvey, född Sorokin, var född in i en medelklassfamilj i Tyskland men lyckades lura The Row-brallorna av New Yorks societet genom att utge sig för att vara ett konstälskande trust fund kid med miljoner på fickan. Genom att anordna lyxiga middagar, semestrar och fester försökte Delvey få ihop investerare till ett enormt konstcenter döpt efter henne själv. 11 februari.

Pam & Tommy | Disney+

Serien om 90-talets stökiga romans mellan Pamela Anderson och Tommy Lee är utvecklad av stonerduon Evan Goldberg och Seth Rogen – som också spelar Rand Gauthier, mannen som stal parets videokassett. Serien är skriven av Robert Siegel som tidigare skrivit bland annat Oscarsvinnaren The Wrestler 2008. Serien lanseras som ”The greatest love story ever sold”, vilket väl är sant om man bortser från Tommy Lees diverse övergrepp och obehagligheter. 2 februari.

The gilded age | HBO Max

Nytt kostymdrama från Julian Fellows, skaparen av Downton Abbey. Serien utspelar sig under den så kallade ”förgyllda åldern” under andra halvan av 1800-talet. En period som präglades av tillväxt och rikedom men också av sociala problem, korruption och fattigdom. (Personer som gillar att skriva eller tycka till om serier med den ständigt aktuella sägningen ”det är svårt att inte dra paralleller till i dag”, starta era motorer.) Christine Baranski (The Good Fight) spelar socialitetslejonet som försöker hålla fast vid gamla värderingar (och pengar) när omvärlden börjar skaka. 25 januari.

Foto: Amazon.

Lord of the Rings | Amazon Prime Video

Rebooternas reboot – den nya Lord of The Rings-serien är tidernas dyraste tv-serie och utspelar sig flera tusen år innan The Hobbit och Peter Jacksons filmtrilogi. 465 miljoner dollar har Amazon pungat ut för den första säsongen av det som av allt att döma kommer bli höstens stora tv-snackis. Inte mycket är känt om serien i dagsläget, men svenska Charlotte Brändström har regisserat två avsnitt och både kända och nya karaktärer kommer konfrontera ondskan som återvänt till Midgård. 2 september.

Jeen-Yuhs | Netflix

En dokumentärserie i tre delar om 2000-talets mest inflytelserika musiker: Kanye West, numera Ye kallad. Regissörerna Coodie & Chike har följt rapparen i över tjugo år och det ser ut som att du kan ställa in dig på gåshud tre onsdagar i rad. I den trailer som nyligen släpptes tas lyssnaren tillbaka till hela vägen till en sjukhussäng där Kanye nynnar Through The Wire genom sin ihoptejpade mun, debutsingeln som skrevs och sjöngs in efter en bilolycka 2002. 16 februari.

The Offer | Paramount+

En tv-serie om skapandet av en av de allra största filmklassikerna: Gudfadern. Serien bygger på producenten Albert S. Ruddys minnen från arbetet med filmen med Dan Fogler som Francis Ford Coppola och Matthew Goode som producenten Robert Evans. För dig som är Gudfadern-frälst så är även Barry Levinson på gång med Francis And The Godfather med Oscar Isaac och Jake Gyllenhaal i huvudrollerna. 29 april.

https://www.youtube.com/watch?v=TYOlUZrHRT8

Winning Time | HBO Max

Winning Time handlar om Los Angeles Lakers gyllene era på 80-talet då man dunkade hem mästerskap efter mästerskap och förvandlade lagets hemmaarena till en förfest för hela Hollywood. Perioden har kommit att kallas för Lakers ”showtime”-era då man under tränaren Pat Riley spelade i ett skenande tempo under ledning av storstjärnor som Magic Johnson och Kareem Abdul-Jabbar. Serien är framtagen av bland annat Adam McKay, hyllad regissör och manusförfattare bakom bland annat The Big Short och bioaktuella dunderbesvikelsen Don’t Look Up. Premiär i mars.

House of the Dragon | HBO Max

Någon gång under 2022 kommer det bli liv i svärd- och drakluckan igen. Game of Thrones-prequelen House of the Dragon är skapad av Ryan Condal och George RR Martin själv, och är baserad på Martins Fire & Blood. I rollistan hittas namn som Matt Smith, Rhys Ifans, Olivia Cooke och Emma D’Arcy. Serien tar sin början 200 år före händelserna i Game of Thrones och skildrar början på slutet för huset Targaryen och det inbördeskrig som blev känt som ”Drakarnas dans”. Serien har sålts in av HBO under taglinen ”Gods. Kings. Fire. Blood”. Vilket väl säger det mesta. Premiärdatum ej klart.

https://www.youtube.com/watch?v=PFpT5ZkuLlo&feature=emb_title

She-Hulk | Disney+

Disney+-serie som baseras på seriealbumen med samma namn. Tatiana Maslany spelar Jennifer Walters som, precis som sin kusin Bruce Banner (Mark Ruffalo), blir stor, stark och grön när hon blir arg. Jennifer Walters är dessutom advokat så förvänta er rättsligt drama. Premiär någon gång under 2022.

Foto: Netflix

Svart Krabba | Netflix

Netflix-producerad actionthriller med Noomi Rapace i huvudrollen. Serien utspelar sig i en postapokalyptisk krigshärjad värld där sex soldater riskerar sina liv på ett hemligt uppdrag över en frusen skärgård för att transportera ett mystiskt paket som ska kunna sätta stopp för kriget. Förutom Rapaces stjärnglans så hittas namn som Aliette Opheim och David Dencik i rollistan. 18 mars.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.