Hoppa till innehåll

Här är alla vinnare av Cafés Stora Modepris 2016

Jonas Terning

Årets designer Andreas Löwenstam på H&M är en modig man, skriver Cafés chefredaktör Jonas Terning.

Den-allvarsamme-mannen
Cafes chefredaktör Jonas Terning.

Cafés Stora Modepris. Ett pris som varit med mig längre än jag vill erkänna. Vi delar i november ut det för fjortonde året i rad, och från att från början ha betraktat det som en läsare från sidan till att nu planera för vår hyllningskväll i rollen som chefredaktör, det är en märklig känsla. Och rolig. För modebranschen är rolig, och Cafés Stora Modepris är vårt sätt att hylla just alla dem som gör den så rolig. Kreatörerna, visionärerna, entreprenörerna, genierna och – med jämna mellanrum – galningarna.

Men det finns också en annan anledning till varför jag värdesätter just det här priset. En lång och personlig anledning, som börjar med ett ord:

Mod.

Ja, personligen gillar jag just modet i mode. Önskar att jag själv hade mer av den varan. Modet att testa nytt, modet att ge sig hän, modet att pröva galna idéer, modet att strunta i affärsplaner, modet att skita i sunt förnuft, modet att visa upp sig för omvärlden, modet att hänge sig åt kreativitet, modet att blotta sig för kritik, modet att gå först i ledet och skrika: ”Titta! Så här ser jag ut!”

Årets designer är Andreas Löwenstam, chefsdesigner för H&M:s herrkollektion (som du kan lära känna här). Han har under sina sju år på H&M varit i högsta grad delaktig i modejättens förvandling från en kommersiell kedja till ett modehus i framkant. Det räcker med att se tillbaka på H&M-butikernas roll i min egen barndom för att förstå vilken otrolig resa det har varit (Haninge Centrum, med mamma, inget är förlåtet…).

Just på herrsidan har Andreas Löwenstam bidragit enormt mycket med sitt fokus på nya trender och framåtblickande mode genom H&M Trend och H&M Studio. Och alla män som någon gång har dragit på sig ett par David Beckham-kalsonger har bokstavligen haft en nära relation med Löwenstams design.

Och jag vet vad några av er tänker, att först hylla modet inom modebranschen och sedan välja en designer på den globala jätten H&M kan ju te sig som allt annat än modigt, men ta ett steg tillbaka och tänk på det.

Andreas Löwenstam är ansvarig för H&M:s herrkollektion. I och med det är han också en av få designer vars arbete når ut till miljontals män över hela världen.

Tänk sen på det, igen.

Att ditt jobb, dina val, dina bedömningar och beslut påverkar miljontals människor över hela världen.

Det är ett ganska tungt lok att dra.

Det kräver ganska mycket mod.

Här är alla vinnare av Cafés Stora Modepris 2016

Andreas Löwenstam är Årets designer 2016

Tom Ford Beauty är Årets grooming 2016

B&O Play är Årets teknikmärke 2016

Zlatan Ibrahimović Parfums: Supreme är Årets doft 2016

Eton är Årets skjortmärke 2016

Levi’s är Årets jeansmärke 2016

Kim Jones är Årets internationella designer 2016

Rolex är Årets klockmärke 2016

Axel Arigato är Årets skomärke 2016

Nividas är Årets glasögonmärke 2016

CDLP gör Årets underkläder 2016

Acne Studios är Årets accessoarmärke 2016

NikeLab är Årets sportmärke 2016

Zalando är Årets butik 2016

Martin Hansson är Årets influencer 2016

Adidas är Årets sneakermärke 2016

Oscar Jacobson är Årets kostymmärke 2016

Stolta sponsorer

telia

#hatahat #fashionagainsthate

loggor

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.