Här är den rätta ordningen att se Conjuringfilmerna

Senare i år är det biopremiär för The Nun 2 - den nionde filmen i det skräckfilmsuniversum som startades 2013 med The Conjuring. Men i vilken ordning ska man egentligen se filmerna för en optimal upplevelse? Här är hela listan.

Jonas Strandberg  |  Publicerad 2023-07-17 11:38  |  Lästid: 2 minuter

1. The Nun (2018)

Utspelas i ett rumänskt extremt gotiskt kloster 1952 och är den kanske svagaste filmen i hela serien. Detta beror framförallt på att den knappt tar sig någon tid alls att bygga upp krypande, obehaglig stämning. Istället är den sprängfull med väldigt snarlika jumpscares, i tät följd. Det återstår att se om uppföljaren kan återupprätta den diaboliska nunnans rykte.

2. Annabelle: Creation (2017)

Den klart bästa av Annabelles två ursprungsfilmer görs av vårt svenska stjärnskott David F Sandberg och utspelar sig 1955 på ett riktigt kusligt barnhem. Väldigt stämningsfull, läskig film. Kommande The Nun 2 ligger för övrigt kronologiskt mellan Annabelle: Creation och Annabelle.

3. Annabelle (2014)

Dockan från den allra första The Conjuring blev så otroligt populär att hon fick ta en central roll redan i seriens andra film. Förbryllande att man valt en så medvetet läskig design på dockan istället för att låta Annabelle se ut som en helt normal docka som man skulle kunna hitta i vilket hem som helst. Conjurings Annabelle skulle inget barn i världen vilja ha stirrandes på en när man sover.

4. The Conjuring (2013)

Den första och starkaste filmen i hela serien. Paret Warren rycker här in för att hjälpa den stackars familjen Perron vars hem tyvärr verkar vara hemsökt. Utöver att vara den bästa filmen i serien är det dessutom den visuellt snyggaste. Utspelar sig 1971.

5. Annabelle Comes Home (2019)

Ed och Lorraines dotter Judy råkar dessvärre släppa lös en massa demoner från föräldrarnas artifaktrum där de samlat alla hemsökta objekt de stött på genom åren. Utspelar sig bara ett år efter den första The Conjuring - 1972.

6. The Curse of La Llorona (2019)

Den film i serien som har absolut minst att göra med alla de andra. Faktum är att den enda kopplingen detta sidospår har är att prästen från Annabelle medverkar i en biroll. I övrigt en helt okej spökfilm med rötter i latinamerikansk folktro om ett ondskefullt väsen som olyckligt nog kidnappar barn. Utspelas 1973.

7. The Conjuring 2 (2016)

I den andra filmen i huvudserien far vårt spökjägarpar till England för att ta itu med en riktigt besvärlig poltergeist som vägrar att vara död. Utspelas 1977.

8. The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021)

Baserad på det verkliga fallet om Arne Johnson som efter att ha mördat sin hyresvärd hävdade att han varit besatt av en demon. Otäck historia, om än väldigt moraliskt tveksamt berättad med tanke på människorna vars öden man utgår från. Moraliskt tveksam alltså även med Conjurings lite svajiga kompass.

Att man här skippar siffran och istället ger filmen en extra titel är direkt estetiskt frånstötande. Kalla filmen antingen The Conjuring 3 eller The Devil Made Me Do It. Inte The Conjuring: The Devil Made Me Do It. Det låter fruktansvärt.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-07-17 11:38