Hoppa till innehåll

Här är filmerna vi ser fram emot 2022

Tom Cehlin Magnusson & Robin Åberg

Café listar årets hetaste filmer på bio och streamingtjänster.

Licorice Pizza

Paul Thomas Andersons senaste film känns som en solig historia som gjord för att värma frusna hjärtan. I rollerna syns bland annat Alana Haim från bandet Haim, Bradley Cooper, Tom Waits, Sean Penn, Leonardo DiCaprios pappa George och kanske framför allt Cooper Hoffman, son till Philip Seymour Hoffman, som en ung vattensängsentreprenör. Höj volymen och flyt med i vad som ser ut att bli årets bästa film. 18 mars.

The Batman

Den nya Batman-filmen ser ut att bli en ordentlig dos fladdermus. Nästan tre timmar lång, med rykten om en klippning på ytterligare en timme, och vad som enligt regissören Matt Reeves beskrivs som betydligt mörkare än en actionfilm – på Twitter rapporteras det nämligen om en tre timmar lång skräckfilm. Huvudrollen gör Robert Pattinson och i andra roller syns Zoë Kravitz, Jeffrey Wright och Paul Dano. 2 mars.

Foto: Apple.

Killers of the Flower Moon

Martin Scorsese gör en westernthriller om ett av de smutsigaste kapitlen i USA:s historia. På 20-talet börjar osagefolket i Oklahoma mista livet i en våg av oförklarliga självmord, olyckor och förgiftningar. Detta samtidigt som osagerna var rikast i världen per capita på grund av stora oljefynd på deras reservat. Vid samma tid lägger J. Edgar Hoover grunden till det som senare skulle bli FBI. I rollerna syns bland annat Leonardo DiCaprio, Robert de Niro och Lily Gladstone.

The Northman

Robert Eggers, känd för The Witch och The Lighthouse, är tillbaka med en revanchsaga i vikingaskrud. The Northman bygger på sagan om Amleth, den danska prinsen vars livshistoria nedtecknades för första gången på 1200-talet och som ungefär 500 år senare inspirerade Shakespeare till att skriva Hamlet. En grisig och lerig berättelse om mord och revansch med en stjärntung cast: Alexander Skarsgård och Gustav Lindh spelar mot Nicole Kidman, Willem Dafoe, Björk och Anya Taylor-Joy. 22 april.

Nope

I dagsläget vet man väldigt lite, vissa skulle säga ingenting, om Jordan Peeles nya film. Det enda som egentligen finns är en poster med ett obehagligt moln som meddelar att filmen är ute i sommar. Klart är i alla fall att Peele återförenas med Daniel Kaluuya från Get Out, vilket lovar gott. Svensk-holländska filmfotografen Hoyte van Hoytema är också klar för Peeles film. 22 juli.

Avatar 2

Efter över tio år av väntan fick vi vi nyligen för första gången fick ta del av ett smakprov som har tagit ett decennium att ta fram så såg det ut som… en skärmsläckare från slutet av 90-talet. Ja, ja – filmen blir säkert toppen i alla fall. Handlingen är denna gång förlagd till havet, där skådespelare som Zoe Saldana, Sigourney Weaver och Kate Winslet har behövt lära sig att hålla andan i tre-fyra minuter för att kunna spela in scenerna. 14 december.

Belfast

Kenneth Branaghs hyllade barndomsskildring kan kanske jämföras med Alfonso Cuaróns Roma eller Paolo Sorrentinos Guds hand som nyligen gick upp på Netflix. Branaghs svartvita drama utspelar sig under början av konflikten på Nordirland, har Van Morrison som soundtrack och har hyllats för fina skådespelarinsatser från namn som Judi Dench, Jamie Dornan och Jude Hill. 25 februari.

Top Gun: Maverick

En av alla de kroniskt uppskjutna blockbustermackorna som skulle ha haft premiär vid något avlägset datum men som vi alltjämt väntar på är Tom Cruises comeback i Top Gun: Maverick. Förutom Cruise så hittas också Val Kilmer från den första filmen. I andra roller syns Jennifer Connelly, Miles Teller och Jon Hamm. 27 maj.

The Unbearable Weight of Massive Talent

Nicolas Cage återfick en viss aktning hos filmkritikerna med förra årets film Pig, där han inte gick helt Nicolas Cage på rollen. Det verkar istället vara vad han gör här. The Unbearable Weight of Massive Talent bygger helt och hållet på myten om Cage och hans excentriska uttryck. I filmen betalar stormrike Cage-fantasten Javi Gutierrez (Pedro Pascal) den skuldsatte Cage för att komma till hans födelsedagsfirande. När festen börjar spåra ur tvingas Cage att plocka fram olika gamla roller av för att överleva. 22 april.

Foto: Getty Images.

Babylon

En av Hollywoods hetaste regissörer, Damien Chazelle, är tillbaka med en ny film. Efter filmer som Whiplash, La La Land och First Man är han tillbaka med en film om 20-talets Hollywood, de tidiga åren av Hollywood gyllene era då filmindustrin gick från stumfilm till ljud. Filmen har beskrivits som Great Gatsby på steroider och i rollistan hittas en oväntad skara som bland annat innehåller namn som Brad Pitt, Margot Robbie, Flea, Olivia Wilde och Jeff Garlin. Premiär i december.

Lightyear

Animerad Pixar-film om Buzz Lightyear. Nej, inte den Buzz Lightyear utan… den Buzz Lightyear. Filmen handlar alltså om personen som leksaken Buzz Lightyear är baserad på. Det är till och med så att filmen Lightyear är den film som man baserade leksakerna på. För meta? Så här förklarar Pete Docter det som har skrivit filmen: “Back when we created the first Toy Story, we designed Buzz Lightyear with the idea that he was a toy based on some really cool character from an epic blockbuster film. Well, all these years later, we decided to make that film.” 17 juni.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.