Hoppa till innehåll

Här dricks det mest (och minst) påskmust i Sverige

Mums vad mumsigt med must menar människor i miljoner.

På påsken påkostar vi oss mycket gott, även vid sidan om maten. Vi har tidigare skrivit om vilka påsköl som är populärast, men påsken är ju även mustens andra högtid. Allra mest dricks det faktiskt i norr, och Stockholmarna dricker minst.

Det visar statistik från Carlsberg som producerar Apotekarnes Påskmust vilken de menar står för 80 procent av den totala påskmustförsäljningen. Under de senaste åren har konsumtionen av påskmust ökat kraftigt och förra året passerade Apotekarnes Påskmust för första gången nio miljoner liter.

Foto: Carlsberg Sverige

Mest ökar försäljningen av sockerfri påskmust och Carlsberg Sverige basunerar redan nu ut att det blir ett nytt försäljningsrekord för Apotekarnes sockerfria variant under 2024. Totalt beräknas över 3,5 miljoner liter att säljas.

”Sockerfri påskmust har tagit en allt större andel av den totala påskmustkonsumtionen under de senaste åren. Enbart försäljningen av Apotekarnes sockerfria påskmust har mer än tredubblats sedan 2018. Men Apotekarnes vanliga påskmust står fortfarande för den största volymen och hamnar i år på drygt 5,5 miljoner liter”, säger Fanny Nihlvin, varumärkesansvarig Apotekarnes.

Svenskarna kommer i år att dricka i genomsnitt 0,86 liter Apotekarnes Påskmust. Överlägset mest dricker norr- och västerbottningarna med 1,28 liter per person, vilket är nästan dubbelt så mycket som stockholmarna som ligger på 0,68 liter i genomsnitt.

Så mycket Apotekarnes påskmust dricks det runt om i Sverige:

  • Norra Norrland (Västerbottens+Norrbottens län): 1,28 liter per person
  • Västra Svealand(Värmlands+Örebro+Dalarnas län): 0,99 liter per person
  • Västra Götaland (Hallands+Västra Götalands län): 0,93 liter per person
  • Södra Götaland (Blekinge+Skåne län): 0,87 liter per person
  • Sydöstra Svealand(Södermanlands+Västmanlands län): 0,86 liter per person
  • Östra Götaland(Östergötlands+Jönköpings+Kronobergs+Kalmar+Gotlands län): 0,85 liter per person
  • Uppsala län: 0,85 liter per person
  • Södra Norrland(Gävleborgs+Västernorrlands+Jämtlands län): 0,75 liter per person
  • Stockholms län: 0,68 liter per person

*Siffrorna är uppskattningar baserade på Carlsberg Sveriges förväntade försäljning av Apotekarnes Påskmust under helåret 2024 och historiska data.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.