Hoppa till innehåll

Här ska du äta – och det här ska du beställa – enligt kändiskrögarna

Vart går Sveriges främsta kockar när de ska lägga sina öden i andra kockars händer? Vi frågade tolv av dem. Så här svarade de.

Pontus Frithiof

Foto: Press.

Café Nizza är en av mina favoritrestauranger i Stockholm. Deras Cacio pepe är en modern klassiker som jag gärna återkommer för. Andra personliga favoriter i huvudstaden är den parmesangratinerade sjötungan på Wedholms Fisk och Chez Jolies schnitzel cordon bleu på kalvbräss. Löjligt gott!”

Pontus Frithiof är en av Sveriges mest välmeriterade krögare, som bland annat driver La Tour i Stockholm och La Girafe och Little Italy på Arlanda samt nyöppnade Fabriken by Pontus Frithiof i Nacka Strand. I mars tog han över restaurangverksamheten på anrika Bro Hof Slott Golf Club. 

Albin Edberg

Foto: Maria Cruseman.

Bar Libertin, min kvarterskrog i Aspudden, är det närmaste jag kommer en stammiskrog. Där hittar man alltid roliga viner på både glas och flaska. Missa inte deras boquerones-toast. Vill jag lyxa till det hamnar jag oftast på Sushi Sho i Vasastan där jag beställer in hela menyn plus saképaket plus extra tonfisk på slutet. Då mår man”

Albin Edberg är frilansade kock med erfarenhet från toppkrogar som Per Se i New York, Amass i Köpenhamn och Djuret i Stockholm. Han har även tävlat i Bocuse d’Or och Kockarnas kamp, driver Youtube-kanalen King i köket med Johan Hurtig och är nyrekryterad team manager för Juniorkocklandslaget. I höst släpps hans första kokbok ”Svensk comfort food”.

Michael Andersson

 Foto: Samuel Unéus.

The Hills på Götgatan är en av mina favoritrestauranger i Stockholm. Beställ deras steak frites och tacka mig sen. Thaikrogen Pat’s Place på Folkungagatan är också grym. Missa inte deras laab gai. Båda ställena är stammistäta och bjuder på skön stämning och härlig vardagsrumskänsla.”

Michael Andersson, 36, arbetar som köksmästare på restaurang Celeste, som nyligen belönades med en stjärna i Michelin­guiden. Michael driver även sitt eget bolag Petite Gastronomi. Som debutant i SM i professionell matlagning imponerade Michael genom att ta högst poäng redan i kvalfinalen. Med totalt 776 intjänade poäng i finalen kan han nu titulera sig Årets kock och svensk mästare i professionell matlagning 2024.

Stefan Ekengren

Foto: Roland Persson.

Lilla Ego i Stockholm är den restaurang jag besökt oftast de senaste åren. Det är inte ofta en restaurang levererar så innovativa och kompletta varmrätter, de flesta krogar lägger allt krut på förrätterna. Även Tennstopet är en personlig favorit. Jag beställer alltid deras kalvlever anglais, i mitt tycke den bästa i stan. En välgjord anglais är kanske det godaste man kan äta.”

Stefan Ekengren driver hyllade Restaurang Hantverket i Stockholm, som i nyligen utökade verksamheten till ”kvarteret Hantverket”, med restaurang, bar, nytt kök, bageri och en helt ny mötesplats för event och catering. Han har även skrivit de bästsäljande kokböckerna ”Potatis”, ”Högtid” och ”Husman”.

Michael Einarsson

Foto: Jonas Cramby.

Snack Bar i Ringen i Stockholm är det närmaste jag kommer en stammiskrog. Deras kalvkebab är magisk.”

Mikael Einarsson är krögare på hyllade Chez Jolie i Stockholm och har tidigare jobbat på restauranger som Astoria och restauranggruppen Leijontornet. Han gav nyligen ut boken ”Kocken och fiskaren” som han skrivit tillsammans med fiskaren Hubbe Lemon. 

Gustav Leonhardt

Foto: Gustaf Peterson.

Bord i Vasastan och Ateljéns Pizza i Enskede är mina favoritrestauranger i Stockholm just nu. Jag älskar att besöka krogar med ambitioner och att äta hos kockar som vill framåt och brinner för det de gör, oavsett om det är en trestjärnig Michelinkrog eller ett hål i väggen.”

Gustav Leonhardt, 27, har bland annat arbetat på stjärnkrogar som Agrikultur och Aira och utsetts till Årets kock 2021. I fjol tog han silver i Bocuse d’Or Europe, vilket kvalificerade honom till världsfinalen i Lyon – världens mest prestigefyllda kocktävling – i januari 2025 där han tog brons.

Niklas Ekstedt

Foto. Petter Bäcklund

Bord i Stockholm, Jordnära i Köpenhamn och Åre Nature Studio är tre krogar som imponerat stort på mig. Annars är lunchen på Operabaren i Stockholm ett säkert kort om man gillar husmans. Jag beställer alltid ”dagens”, som alltid håller hög nivå.”

Niklas Ekstedt är en av landets mest kända kockar, som bland annat driver Michelinkrogen Ekstedt i Stockholm.

Danyel Couet

Foto: Press.

Bar Nïmes på Rådmansgatan i Stockholm är en återkommande krogfavorit när jag ska ut och äta. Härlig stämning och fantastisk personal.”

Danyel Couet är prisbelönt kock och krögare, som bland annat driver restaurang Allergrine i Stockholm.

Pi Le

Foto: Press.

Minh Mat är en av få autentiska vietnamesiska restauranger i Sverige. Varje gång jag längtar hem går jag dit och beställer de grillade grodlåren med citrongräs eller det grillade lammet med vilda betelblad. Det kastar mig direkt tillbaka till alla de populära gatuköken i Vietnam. Atmosfären här är autentisk och fullsmockad, lukten från deras grill får det att vattnas i munnen på mig varje gång jag tänker på maten. Och sedan tar jag naturligtvis alltid ett par Saigon-öl, det är ett måste! Det är som att komma hem till min mamma eller som en resa tillbaka till Vietnam.”

Pi Le är kökschef och delägare på Tommy Myllymäkis tvåstjärniga krog Aira på Djurgården.

Albin Wessman

Foto: Andreas Johansson.

Miyakodori, som öppnade i november 2022 och drivs av ett gäng unga, ambitiösa kockar, är en av mina favorit­krogar. Jag älskar stället! Här beställer jag mängder av olika kolgrillade yakitorispett och dricker öl och sake i immiga glas. Missa inte deras desserter som är magiska!”

Albin Wessman driver hyllade Stockholmskrogarna Adam/Albin, Solen och Misshumasshu tillsammans med parhästen Adam Dahlberg.

Frida Ronge

Foto: Press.

Bitza är en liten kvarterskrog vid Hornstulls strand som verkligen lagar mat med känsla och kärlek. Aadel Kershs arabiska pizzeria serverar väldigt goda sides. Man får till exempel en ljuvlig hummus till pizzan som man kan dippa pizzakanterna i. Det finns också små yoghurträtter med gurka och aubergine. Ibland får de feeling och gör helt sjuka mackor och shakshuka. Za’atar- och sumakerkryddor flödar i köket och brunchen där är otrolig.”

Frida Ronge är Creative Leader för Sustainable Food Experience hos Strawberry-gruppen. Tidigare var hon Culinary Director på TAK och UNN.

Florencia Abella

Foto: Press.

Långbro Värdshus är jättefint. Varm stämning och vällagad husmanskost. Värdshuset har en uteservering och en inglasad veranda som gör att det är mysigt både på sommaren och vintern. Det kan vara svårt att hitta en restaurang som både de vuxna och barnen gillar, men det som gör Långbro Värdshus så bra är just att barnen stortrivs medan man njuter själv. Inte sällan har de speciella temadagar och gästkockar. Restaurangen ligger vackert belägen i en grön park vid en damm med fontäner som man kan blicka ut över medan man äter. Ett prisvärt och supermysigt ställe som drivs av krögaren Fredrik Eriksson, som verkligen älskar det han gör vilket speglar av sig på verksamheten.”

Florencia Abella är kökschef på Ekstedt i Stockholm. Nyligen utsågs hon till Chef of the Year av restaurangguiden Falstaff Nordic.

Läs också:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.