Hoppa till innehåll

Hårdrockare förstör golfbana i nya dokumentären du inte får missa

En otrolig kulturkrock uppstår i skildringen av en metalfestival i Falkenberg 2001.

2001 arrangerades metalfestivalen 2Heavy4You på dansbanan Cortina i Falkenberg. Sedan den dagen blev inget sig likt för invånarna i den lilla halländska staden. Nu har Kristian Bengtssons dokumentär om händelserna dykt upp på SVT Play och den är något ni borde avvara 17 minuter av er tid för att se.

Filmens kärna är den kulturkrock som uppstår när festivalens besökare får låna delar av den angränsande golfbanans faciliteter. Något golfbanans ägare mycket snart ska få ångra. Blixtsnabbt missbrukar de fulla, festivaltaggade hårdrockarna förtroendet genom att urinera på golfbanan, bajsa i alla golfhålen och skapa en allmänt obekväm stämning för golfspelarna.

Dokumentärfoto
En som älskar hårdrock och öl. Foto: Kristian Bengtsson
Dokumentärfoto
En besviken golfbaneägare. Foto: Kristian Bengtsson

De nutida intervjuerna med golfbanans ägare om hur han minns händelserna är dokumentärens höjdpunkt. De scenerna präglas av en lågmäld, resignerad sorg, vars kontrast med de dräggiga hårdrockarna skapar en otrolig humor. Too Heavy For You är inte en film som försöker hårt med att vara rolig. Det bara händer. Och man måste beundra regissörens fingertoppskänsla för hur den här historien ska berättas. Han har skapat en riktig svensk liten pärla.

Se filmen på SVT Play.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.