Annons

Helgläsning: Skitmatcher ingen vill ha

Ikväll (6 september) möter Sverige Albanien i Tirana, som en del i kvalet till VM i Sydafrika 2010. Det är "helt åt helvete", menar Jonas Dahlquist. Och vill skicka ner lingonländerna till egna divisioner.

Ikväll (6 september) möter Sverige Albanien i Tirana, som en del i kvalet till VM i Sydafrika 2010. Det är "helt åt helvete", menar Jonas Dahlquist. Och vill skicka ner lingonländerna till egna divisioner.Inför VM 1990 var det 33 europeiska länder som kvalade till turneringen.
Till VM 2010 är det 53. Det är givetvis helt åt helvete.

Det som en gång hette Sovjet­unionen har delats upp i elva nya uefa-medlemmar, och gamla Jugoslavien har blivit fem nya länder. Till det här kvalet gör Montenegro debut, och de kommer förstås inte ens att vara i närheten av att fixa en VM-biljett.

Världspolitiken har sin gilla gång och självklart ska alla nya nationer få UEFA-medlemskap.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Kul för dem, men det är också nu det blir ett riktigt problem. Redan nu ogillar de stora klubbarna att släppa iväg sina spelare till landskamper, och det är förståeligt. Om de betalat 200 miljoner för en kille är det inte jättekul om han går och bryter foten när han är på landslagsuppdrag i Armenien.

I det stundande VM-kvalet ska England möta Andorra, Frankrike ska ställas mot Färöarna och Italien mot Montenegro. Det kommer naturligtvis att krylla av återbud från ”små­skadade” stjärnor när det börjar dra ihop sig till de toppfighterna. I takt med att antalet kvalande länder blir fler urholkas helt enkelt betydelsen av matcherna eftersom de stora länderna vet att de vinner lätt även om de skickar B-laget.

Jättecharmigt, tycker säkert vissa – men vad är nästa steg?
Ska Vatikanstaten få vara med? Åland?

Nej, det enda rätta är förstås att dela upp alla UEFA-länderna i två divisioner. Låt brödgängen spela i en egen liga och låt de länder som faktiskt kan spela fotboll slåss om mästerskapsplatserna.

Det skulle faktiskt bli hysteriskt spännande! Visserligen skulle det bli färre landskamper, men å andra sidan skulle de betyda något. Det finns redan nu ett rankingsystem som delar in länderna i sex olika seedningsgrupper. Ta de två sämsta seedningsgrupperna och låt dem spela mot varandra i ett eget kval.

Enkelt.

Tänk bara hur stort det skulle vara för till exempel Lettland eller Cypern att ta sig upp i ”division 1” – och hur fruktansvärt det skulle vara för till exempel Ungern och Nordirland att ramla ner i ”division 2”.

Det skulle dessutom vara mer utvecklande för San Marino att få möta lag som är lika dåliga som de själva än vad det var att möta Tyskland i det senaste EM-kvalet, då tyskarna vann med 13–0 på bortaplan.

Visst hade det här betytt att ett stort antal landslag inte ens skulle ha chansen att ta sig till VM eller EM, men det har de ju ärligt talat inte nu heller.

För svensk del är det matcher mot Malta och Albanien på vägen mot Sydafrika-VM 2010. Jag garanterar att varken Malta eller Albanien någonsin kommer att spela i en VM-turnering i fotboll. Det enda de kan göra är att kriga sig till ett kryss hemma mot något av de hyfsade lagen, men till vilken nytta?

De är helt enkelt typiska ”division 2”-länder.

Sen skulle det ju såklart även vara skönt att slippa ångesten inför att eventuellt behöva tappa poäng mot ett riktigt bonkegäng.

Jonas Dahlquist
Jonas Dahlquist är sportreporter på Canal + och driver bloggen They think it’s all over – it is now.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar