Annons

nixon

Tycker du att den svenska valrörelsen är smutsig? Det kunde varit värre. I Café 4/2010 listade Jens Kärrman de tio mest bisarra valen i modern tid. Här är hela artikeln.

* * * * *

1. Ukraina, 2004

Bakgrunden
Västvänlige Viktor Jusjtjenko och Moskvas favorit Viktor Janukovitj drabbar samman om presidentposten. I början av året är Jusjtjenko landets överlägset mest populäre politiker. Det krävs långtgående insatser för att Janukovitj ska ha skuggan av en chans.

Trixandet
Hela arsenalen av fulknep används. Allt från våldsamma personangrepp till maskerade busar som stör oppositionens valmöten och rent valfusk. I ett valdistrikt är valdeltagandet 127 procent och i Donetsk får Janukovitj 98 procent av rösterna. Statligt anställda tvingas ge sina chefer fullmakt att rösta i deras ställe. Men det är Viktor Jusjtjenkos ansikte alla minns. I början av september äter Jusjtjenko middag med chefen för Ukrainas underrättelsetjänst. Några dagar senare insjuknar han i svår förgiftning. Behandling i Wien räddar Jusjtjenkos liv, men hans ansikte blir svårt vanställt. Analyserna visar att Jusjtjenko förgiftats med dioxin. Regeringen tillbakavisar anklagelserna om att ha försökt mörda presidentkandidaten.
– Han har ätit dålig sushi, druckit för mycket cognac eller fått en sällsynt form av herpes, säger de kort och gott.

Så gick det
Stora demonstrationer och internationellt tryck tvingade fram ett nytt val som Viktor Jusjtjenko vann. Han tror fortfarande att Ryssland ligger bakom förgiftningen.
– Tre laboratorier i världen tillverkar den typen av dioxin. Ett av dem har vägrat lämna över prover till oss och det ligger i Ryssland, sa Jusjtjenko nyligen.

Jusjtjenko är inte längre president i Ukraina. Vid valet i januari 2010, slogs han ut i första omgången.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

* * *

2. Alabama, USA, 1970

Bakgrunden
George Wallace utmanar Albert Brewer om guvernörsposten i sydstaten Alabama. Wallace hade 1968 förgäves försökt vinna presidentvalet på ett program mot integration och medborgerliga rättigheter för svarta. Rasismen kom åter att dominera George Wallace kampanj.

Trixandet
– Ni vet, 300 000 negerröster är svåra att besegra, säger Wallace i början av valrörelsen.
Och det blir bara värre. George Wallaces annonser är öppet rasistiska. Väljarna varnas för att en konspiration där svarta och vita bögar tillsammans försöker ta över den anrika staten. Via ombud sprids anonyma flygblad med falska rykten om att Brewer skulle vara homosexuell, att hans hustru är alkoholist och att hans döttrar fått barn med svarta män. När Brewers hustru kampanjar brukar en ”medarbetare” – som givetvis jobbar för Wallace – dyka upp fem minuter efteråt och nervöst undra om hon sluddrat.

Så gick det
George Wallace vann och Lynyrd Skynyrd skrev Sweet home Alabama. Två år senare blev Wallace skjuten och förlamad för resten av livet. Wallace tog avstånd från sitt rasistiska förflutna och omvändelsen gick så långt att han i valet 1982 fick många röster från svarta.

* * *

3. Peru, 2000

Bakgrunden
President Alberto Fujimori, som tidigare vunnit två val lätt efter att ha krossat gerillan i Peru, är tvungen att ta i lite extra för att vinna en tredje gång.

Trixandet
Fujimoris närmaste man, spionchefen Vladimir Montesinos, sköter de smutsigare delarna av valkampanjen. Med tjocka dollarbuntar övertygar han politiska motståndare att byta sida. En domare får 10 000 dollar i månaden för att bli ordförande i valmyndigheten och där se till att resultatet blir det rätta. När en tidning är för kritisk mot presidenten köper Vladimir Montesinos den för två miljoner dollar – kontant. Dessutom beordras militären ut på nätterna för att måla Fujimorivänligt klotter.

Så gick det
Vladimir Montesinos hade egenheten att spela in alla möten på video. När banden läckte ut tvingades både han och Fujimori fly landet. I dag avtjänar Fujimori ett långt fängelsestraff och Montesinos väntar på rättegång.

* * *

4. USA, 1972

Bakgrunden
Richard Nixon leder stort i alla opinionsmätningar inför det kommande presidentvalet. Men den paranoide ”Tricky Dick” tar inga risker. Inga som helst.

Trixandet
När det berömda inbrottet i demokraternas valhögkvarter Watergate inträffar den 17 juni har president Nixons manskap, lett av advokat Donald Segretti, redan jobbat hårt i ett halvår. Tanken är att störa demokraternas interna val, primärvalen, så att Nixon får en svag motståndare. Gruppen har det subtila namnet ”Ratfuckers”. De planterar uppgifter om att den starkaste utmanaren, demokraten Ed Muskies fru dricker för mycket vilket resulterar i att Muskie börjar gråta under ett valmöte. Ännu mer diaboliskt är alla falska brev de skickar med Muskies brevpapper. Där hävdas i Muskies namn att en rad kända demokrater gjort sig skyldiga till allehanda synder som oäkta barn, homosexualitet eller rattfylla. Man kan lugnt säga att Muskies rykte försämras bland partivännerna.

Så gick det
Senatorn George McGovern blev, precis som Nixon planerat, demokraternas kandidat – en vänsterliberal som var chanslös. Knappt två år senare tvingades Nixon avgå för sin delaktighet i Watergateinbrottet. Donald Segretti fick sex månaders fängelse för att ha förfalskat kampanjdokument.

* * *

5. USA, 1964

Bakgrunden
President Lyndon B Johnson ska väljas om på egna meriter ett år efter mordet på John F Kennedy.

Trixandet
Demokraten Johnson tar FBI till hjälp. Motståndaren Barry Goldwaters högkvarter och kampanjflygplan avlyssnas. Dessutom infiltrerar en FBI-agent Goldwaters stab. När motståndarens gör sina utspel har presidenten – som av en slump – alltid ett motförslag redo. Resplaner och interna stridigheter hos Goldwater hamnar på något märkligt vis hos pressen. Men Lyndon B Johnson nöjer sig inte med det. Han gör allt för att koppla högerpolitikern Goldwater till Ku Klux Klan. Kampanjen spelar in en reklamfilm med bilder på brinnande kors kallad ”En republikans bekännelser” och ger ut en barnbok – med Goldwater som klippdocka i klandräkt.

Så gick det
Lyndon B Johnson vann stort och genomföder viktiga reformer som medborgerliga rättigheter för svarta. Men Vietnamkriget knäckte Johnson och han valde att inte ställa upp i valet 1968.

* * *

6. Ryssland, 1996

Bakgrunden
President Boris Jeltsin har opinionssiffror som inte ens Lars Ohly skulle vara nöjd med. Allt pekar på att motståndaren Gennadij Zjuganov ska vinna presidentvalet 1996 lätt.

Trixandet
I början av året sluter Boris Jeltsin en hemlig uppgörelse med oligarkerna – framgångsrika affärsmän eller rövarbaroner, beroende på vem du frågar. I utbyte mot stöd för Jeltsin får oligarkerna ta över statliga företag för en spottstyver. De garanteras också att polisen kommer slå ner alla eventuella strejker, eftersom arbetarna egentligen lovats företagen. Eftersom oligarkerna också styr de stora tidningarna och tv-kanalerna får Jeltsin en synnerligen fördelaktig bevakning inför valet. Men efter den första valomgången försvinner Boris Jeltsin plötsligt från rampljuset. ”Förkyld”, lyder den officiella förklaringen. I själva verket har Jeltsin fått en massiv hjärtinfarkt, vilket oligarkernas tidningar och tv-kanaler givetvis inte berättar för väljarna.

Så gick det
Boris Jeltsin vann stort. Blev under sina sista år vid makten allt bräckligare och allt mer bisarr.

* * *

7. Taiwan, 2008

Bakgrunden
Dusterna mellan det liberala Demokratiska framstegspartiet (DDP) och nationalistiska Kuomintang (KMT) liknar ett ständigt pågående bargräl. I presidentvalet 2008 urartar det.

Trixandet
Det börjar med att KMT anklagar den förre liberale presidenten för att ha arrangerat ett mordförsök mot sig själv – för att få sympatier. I den stilen fortsätter det. Inte ens presidentkandidaternas familjer lämnas i fred. En prominent liberal DDP-politiker attackerar KMT:s kandidat Ma Jing-Jeous pappa. På ett valmöte hävdar han att pappan är en horkarl som haft sex med sin styvdotter. Ma Jing-Jeous hustru anklagas för att ha stulit tidningar i biblioteket på amerikanska elituniversitetet Harvard – där hon studerade på 1970-talet. Riktigt komiskt blir det när fyra nationalistiska parlamentsledamöter från KMT gör ”hembesök” hos DDP:s kampanjhögkvarter, som de tror att staten felaktigt betalar för. Slagsmål utbryter innan parlamentarikerna blir inlåsta i en hiss.

Så gick det
Ma Jing-Jeou vann stort, trots hustruns eventuella tidningsstölder.

* * *

8. Italien, 2006

Bakgrunden
Italiens färgstarka och småfifflande premiärminister Silvio Berlusconi har för en gång skull en svår motståndare i vänsterliberale politikern Romani Prodi. Och tappar fattningen.

Trixandet
När det står klart att han riskerar att förlora radar den excentriske Berlusconi upp ett pärlband av förolämpningar och klavertramp. Motståndarens anhängare kallar han ”coglioni”. ”Idioter” i den snälla översättningen. ”Testiklar”, för den som väljer att tolka det ordagrant. I Prodis koalition ingår en del före detta kommunister. Det varnar Berlusconi för genom att ta ett älgakliv över gränsen för det acceptabla:
– I Kina nöjde man sig inte med att döda spädbarn, man malde ner dem och använde som gödsel i jordbruket.
I skuggan av dessa uttalanden ter sig andra attacker under valrörelsen som ”kriminell”, ”buse” och ”fyllo” lätt futtiga.

Så gick det
Romani Prodi vann, men koalitionen sprack efter två år och Silvio Berlusconi kom 2008 tillbaka till makten.

* * *

9. Irak, 2002

Bakgrunden
Samtidigt som USA laddar för att invadera Irak är det dags för presidentval i landet.

Trixandet
I det föregående valet hade Saddam Hussein fått 99,96 procent av rösterna. Det var för dåligt tyckte Hussein som fängslade 500 personer som röstat nej till ännu en mandatperiod för presidenten. Den här gången gick det bättre. Av de 11 445 638 röstberättigade röstade 11 445 638. Av dessa röstade samtliga på Saddam Hussein, som givetvis inte visade sig offentligt under valkampanjen. Hur valkommissionen hann räkna rösterna i det krigshärjade landet på några få timmar har ingen lyckats förklara.

Så gick det
Irakiska medier jämförde hånfullt Saddam Husseins strålande valframgångar med George W Bushs knappa seger i presidentvalet 2000. Det hjälpte inte. USA genomförde invasionen och 14 månader senare fängslades Saddam Hussein av de amerikanska ockupationstrupperna.

* * *

10. Turkmenistan, 1994

Bakgrunden
Det nyligen självständiga landets president Saparmud Nijazov nöjer sig inte med femåriga mandatperioder utan ordnar en folkomröstning för att få sitta längre.

Trixandet
Den officiella förklaringen är att den ekonomiska situationen kräver långsiktighet. Därför måste presidenten få en extra mandatperiod – utan att störas av onödiga val. Folkomröstningen som utlyses med tre veckors varsel blir en makalös framgång för Nijazov, som får 99,5 procent av rösterna. En klar förbättring jämfört med presidentvalet 1992, då han bara fick 98 procents stöd. Resultaten är uppseendeväckande till och med för att vara en före detta Sovjetrepublik. Resultaten i det riggade valet utnyttjar han till en sällan skådad personkult. Han kallar sig Turkmenbashi, ”alla turkmeners fader”, och alla viktiga platser får hans namn. Till och med månaderna döps om efter presidentens familj. Opera, balett, skägg, guldtänder, dataspel och cirkus förbjöds.

Så gick det
1999 utsåg parlamentet Turkmenbashi till president på livstid. 2006 dog han i en hjärtinfarkt. Personkulten och förbuden har försvunnit. Men landet är fortfarande ingen demokrati.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar