Här är två perfekta recept för en spritig semmeldag

Spetsa semlan på tisdag.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2022-02-24 10:52  |  Lästid: < 1 minuter

Fettisdagen, semmeldagen, vita tisdagen – vad du än vill kalla den är snart här. Och sedan några år tillbaka är det blandade känslor i kroppen under dagarna före semmeldagen. En mängd semmelvarianter, som får sorteras in i lådan märkt ”tokigheter”, har testat tålamodet hos Edvard Blom och många med honom. Man är lite mätt.

Tur då att hetväggen finns: rätten som är så konstig att de gav den ett lite onödigt sexigt namn. Hetväggen har funnits sedan 1700-talet och var från början en varm kilformad bulle, kryddad med kummin, i en skål med varm mjölk. Den mustiga rätten ska också ha tagit kål på Kung Adolf Fredrik, tillsammans med en dekadent meny bestående av surkål, kött med rovor, hummer, kaviar, böckling och champagne.

Ett sätt att spetsa till hetväggen ytterligare om du inte har kött med rovor nära tillhands är att använda sig av Disaronno, ett utmärkt komplement till semlans nötiga och kryddiga smak. Matprofilen Diana Dontsova har tillsammans med Disaronno tagit fram två recept för en fettisdag som du kanske inte kommer klara dig levande ur.

Semla Disaronno Original

4 portioner 
2 dl mjölk
2 tsk socker
2 msk Disaronno Orginal
Mortlade kardemummakärnor (eller stött kardemumma)

Värm mjölk och socker i en liten kastrull. 
Häll i Disaronno Original och rör om.
Placera semlan i en skål. Häll ½ dl varm mjölk runtom. Pudra mjölken med mortlad kardemumma. Servera! 

Semla Disaronno Velvet

4 portioner
2 dl mjölk
1 tsk snabbkaffe
2 tsk socker
3 msk Disaronno Velvet

Värm mjölk, kaffe och socker i en liten kastrull.
Häll i Disaronno Velvet och rör om tills sockret löses upp.
Placera semlan i en skål. Häll ½ dl varm mjölk runtom. Servera!

Recept och bilder: Diana Dontsova/Anora.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-02-24 14:57