Annons

Bland hundratals stilsäkra kandidater har Café för fjärde gången utsett Sveriges bäst klädda vanliga man. Årets vinnare – 28-årige Henrik Folkesson från Sölvesborg vinner kläder från JC till ett värde av 50 000 kronor. Idag börjar han dessutom blogga på Cafe.se. Här får du stifta närmare bekantskap med honom.

Annons

Bilden: Henrik (mitten) hämtar sin vinst tillsammans med Karl Johan Bogefors, kreativ chef på JC, och Cafés modechef Daniel Lindström. Foto Mathias Nordgren.

Gilla Cafe.se på Facebook

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Henrik Folkesson har precis avslutat studierna på Nordic School of Photography i Stockholm. En framtid med fokus på porträttfotografi väntar. Och, om vi får gissa, en hel del modeplåtningar. I väntan på att karriären tar fart kan han titulera sig Sveriges bäst klädda vanliga man. Uppväxt i Sölvesborg, staden som varje sommar invaderas av 30 000 Sweden Rock-fans med dödskalletröjor och nitbälten, har han hittat inspiration till sin stil långt utanför Blekinges gränser.

– Jack Kerouac, James Dean, Bruce Springsteen på 70-talet och en tidig Neil Young. Jag gillar stilen som musikerna och författarna hade på den tiden.

En förkärlek för kvalitet, plagg som bär på en berättelse och brunt skinn som med tiden fått en patina som inte går att köpa för pengar. Henrik Folkesson är en vanlig man med exceptionellt bra klädstil. Eller hur skulle han själv beskriva den?

– Välklädd men avslappnad. En elegant nonchalans.

Vad är mode för dig?
– Ett sätt att uttrycka sig. Genom kläderna påverkar du det första intrycket folk får av dig. Mode är viktigt, men ingenting att bli upprörd över. Jag förstår inte dem som blir irriterade över hur folk klär sig. Så länge du är bekväm i dina kläder och mår bra ska ingen vara stilbödel. Mode måste få vara högt i tak.

Vilka kläder är du själv bekväm i?
– Plagg som har själ, och bra kvalité. Enkla, snygga grejer som jag kan ha länge.

Bra kvalité kan vara dyrt. Är det värt pengarna?
– Ja, för det håller längre. Fast visst, många märken tar hutlöst betalt utan att ge någonting tillbaka. Hur många Converse-skor har man inte köpt som sedan slitits sönder på tre månader. Det är 700 spänn åt skogen. Kvaliteten är usel, men ändå säljer de massor av skor varje vår. Köp färre saker istället, och satsa på kvalitet. Till exempel ett par Red Wing-kängor som håller livet ut om du vårdar dem rätt.

Vilket är bästa plagget i garderoben?
– En Christian Dior-jacka som min farsa hade på 70-talet. Det är kvalitet, den jackan kommer jag kunna ge till mina barnbarn i framtiden.

Köper du mycket vintage?
– Absolut. Ebay och Tradera är bra, men jag gillar också opretentiösa butiker utanför storstäderna. Ställen där det kallas second hand, inte vintage, och där någon dam säljer plaggen för att de ska få ett längre liv, inte för att de är trendiga. Ett tips är också att kolla in när till exempel Kungliga Operan i Stockholm har utförsäljning. Där hittar du plagg med riktig historia. Det står vem som har använt skjortan och i vilken uppsättning. Det finns ett värde i kläder som har använts av andra, det ger plagget själ och karaktär.

Är svenska män bra på att klä sig?
– Ja, men många försöker för mycket. Det ser inte avslappnat ut. Se på hur folk bär kostym i Sverige jämfört med till exempel Italien. Där finns en annan lekfullhet som avdramatiserar allting. Kostym är ett fantastiskt plagg, men kan se ansträngt ut om du inte känner dig bekväm. Samma sak med killar som låtar flickvännerna välja kläder åt en. Det syns.

Hur ser du på accessoarer?
– Jag använder mycket accessoarer. Slipsar, snusnäsdukar, breda hängslen, en snygg klocka. Men det får inte bli för mycket. Satsa på tidlösa plagg med säsongsbetonade accessoarer. Hitta kontraster och kombinera det fina och det ruffa, som klassiska skjortor med grova kängor.

Jeanstrenden fortsätter att växa. Använder du själv mycket denim?
– Det är ett fantastiskt material, som bara blir vackrare ju mer det används. Fast jag är ingen jeansnörd. Det blir mest Acne och Levi’s. Raka modeller med hög midja, som Levi’s 501. Mina favoritjeans är Acne Generic Boy. Sen har jag en denimoverall från Cheap Monday när jag mekar med min Honda CB 500. Det gör inget om den blir skitig och oljig.

Vilka är dina favoritbutiker?
– Whyred, Acne, Our Legacy, Beyond Retro och Herr Judit levererar alltid bra grejer. Très Bien gillar jag också. Och Militärt Överskott i Rolsberga utanför Lund, det är ett skönt ställe.

Går Sveriges bäst klädda vanliga man runt i arméns gamla paltor?
– Ja, absolut. Där finns klassiska trenchcoats och kängor som är gjorda för att hålla. Jag hatar krig, men kläder kan armén göra.

Text JONAS TERNING

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Från och med idag (16/12) tar Henrik Folkesson plats i Cafés blogguppställning. Följ hans stilsäkra äventyr varje dag, just här.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Henrik porträtteras också i ett stort modejobb i januarinumret av Café, som finns ute nu. Här är ett urval av bilderna – fotograf är Jonas Walla och stylist Emine Sander.

[nggallery id=500]

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Grattis även till övriga finalister. Här plats 2-6, utan inbördes ordning.

[simpleview id=832]

Bild 1: William Sjölind, 18, Järna
Cafés omdöme: ”Bär upp vågade accessoarer på ett självsäkert sätt.”

Bild 2: Alexander Lohoff, 22, Motala
Cafés omdöme: ”Fin känsla för detaljer och färgkombination av plaggen.”

Bild 3: Buster Löthén, 18, Stockholm
Cafés omdöme: ”Nördlooken på ett modernt sätt.”

Bild 4: Oscar Lindqvist, 21, Stockholm
Cafés omdöme: ”Det är en stor konst att göra en helsvart outfit intressant.”

Bild 5: Patric Lundström, 20, Västerås
Cafés omdöme: ”Lång skjorta ihop med smala byxor ger en intressant silhuett.”

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar