Hoppa till innehåll

Herrmodets 7 största trender 2021 – och två att avstå

Vi klarade det! Januari är förbi och vi har tagit oss in i februari med livet i behåll. Höll på att skriva ”värdigheten i behåll”, men så tittade jag ner på mig själv – och då visade det sig att jag sitter och skriver detta i långkalsonger (noppriga), polotröja (kashmir visserligen, men nopprig ja) och manchesterbyxor … Continued

Vi klarade det! Januari är förbi och vi har tagit oss in i februari med livet i behåll. Höll på att skriva ”värdigheten i behåll”, men så tittade jag ner på mig själv – och då visade det sig att jag sitter och skriver detta i långkalsonger (noppriga), polotröja (kashmir visserligen, men nopprig ja) och manchesterbyxor (inte noppriga men väl dammiga). Absolut, årets första månad tillåter ett mått av stilmässigt förfall till det stillasittande försummandet av nyårslöften men februari? ICKE!

Det är dags för oss att ta tag i våra liv och garderober, för rätt som det är så har vi fått vaccin och kan börja med människokläder igen. Då är det VIKTIGARE än någonsin att känna sig lite med. Lite hipp, lite modern. Det har nämligen visat sig att den mest effektiva medicinen mot covid-19 är en ny, snygg och lite för dyr stickad tröja! (Här ljuger Johan er läsare rakt i ansiktet, alternativt så tror han på det själv. Alldeles oavsett stämmer det inte, reds anm.)

Vad har vi då för trender under våren och året? Lite generellt kan man säga att det är länge sedan förutsättningarna för herrfåfänga var så bra som nu. Det androgyna går som ett hippt stråk genom de flesta kollektioner och stilgrepp som tidigare varit förunnade kvinnor är up for grabs. Jag menar nu inte att ropa kjol, men faktum kvarstår: det är hippare än på många år att ställa sig på barrikaderna (eller på en pall) och deklamera: Jag är man och jag är fåfäng!

Mer specifikt skulle jag vilja rekommendera följande trender.

* * *

1. Kort jacka

Det många inte vet är att anställda på Esso-mackarna bar jackor ifrån Prada SS21.

Allt intressant föds ut en motreaktion, skrev någon en gång. Och är det något plagg som fått kärlek länge (rättmätigt förvisso) så är det rocken. Lång, bylsig, rymlig, oj vad vi har älskat rocken. ”Så bra för det svenska klimatet också!” *swoon*

Det är inte så att rocken kommer försvinna men nu känns det väldigt kul med korta jackor. Harringtonjackor, propra och midjekorta tank-kille-på-bilmack-förr-i-tiden-jackor, till och med trotjänaren jeansjackan gör sig påmind. Och här kommer ett sjukt knep tills vintern ger med sig i maj, en sådan jacka är snygg att ha UNDER din rock.

2. Stickat är det nya uppklädda

Det finns en ordvits här med Celine Dion och Hedi Slimane, jag hittar den bara inte just nu.

Kanske en effekt av världsläget och allt jobbahemmande, kanske ett led i mysifieringen av manligheten. Kanske att maskintillverkning av kostymer sänker statusen i sådana plagg medan hantverket i stickning fortfarande ger en känsla av exklusivitet. Alldeles oavsett: en stickad tröja, knallig eller diskret, mönstrad eller enfärgad, i bomull, merino eller mohair – funkar alldeles utmärkt i mer uppklädda sammanhang.

3. Tofflor med täckt tå

Mule Variations av Toffel Waits. Hallå? Var tog ni vägen?

Skor ska man ju ha, sägs det. Skorna är också där män traditionellt vågat vara lite trendkänsligare vilket medfört att det existerar många parallella trender. Den jag tycker är roligast är toffeltrenden där det är hög tid att täcka tårna. Bränn flipflopsen, badtofflorna och dina Birkenstock Arizona, våga lämna lite tånaket till fantasin. (Men se det inte som en ursäkt att låta fossingarna förfalla.) Den försiktige väljer Birkenstock Boston (kanske något av samarbetena?) och den modige väljer JW Andersons chain loafer med en stor jävla guldknut på. Strumpor i? Det kan du ABSOLUT ha.

4. Game set och patch

Stan – hippaste märket i st… ja ni fattar.

Först, förlåt för den meningslösa ordvitsen där ovan. Jag tänkte först bara skriva Patch Adams men det vore ju ännu mer obegripligt. Hursomhelst handlar det om patchwork, lappteknik. Det har vi sett rätt länge på sina håll (Needles klipp och klistra-americana, Bode-estetiken med gamla tyger, hela Ivy League-älskandet hos RRL, Rowing Blazers och valfri japan, samt Los Angeles-märket Stan som gör unika jackor av gamla lapptäcken. (Snordyrt? Givetvis.) Men, jag tror att våren 2021 blir då trenden verkligen kulminerar, främst beroende på att fler män vågar mer och ett ökat utbud av snällare prissatta plagg.

5. Decenniekampen!

Många är kallade, men bara ett enda decennium från förr kan vara i topp inspirationsmässigt. Årets final gick mellan 70-talet och dess starka uppställning av bruna nyanser, långa kragar och rutiga plagg och 80-talet med rymliga dubbelknäppta grå kostymer i spetsen. De tidigare utskrattade små skinnloafersarna blev avgörande och sprang hem matchen till 80-talet.

6. Klara, färdiga, blå!

”Mor ror och far har Telfar”.

Kanske var det Frasier Crane som sa det, eller så har jag drömt det: Hemligheten bakom lyckad inredning är att köpa massa designmöbler som inte alls passar ihop – för då gör de plötsligt det. Lite så kan du tänka med knallfärger. En primärblå väska/tröja/sko passar väl inte in i din outfit, förutom att den VERKLIGEN gör det. Våga satsa på skrälliga färger i år.

7. Tidernas bästa rebranding

En reklamares våta dröm är att byta namn på något dåligt/trist/lågstatus och förändra folks syn på det. (En reklamares våta dröm är väl kanske också att säga ”en ny epic split” på pitchmöten, vad vet jag.) Minns du begeppet fuskskinn? Något som pinsamma morsors jackor och fejkväskor i Thailand var tillverkade av. Inte bra, inte coolt. Däremot min superhippa väska från Telfar – den är gjord i ”vegan leather”. Fattar du? VEGAN LEATHER! Det låter ju asnice. Inte alls Patpong market utan cool butik i Bushwick. Aldrig har det känts så modernt att rädda livet på en ko. ”Ny epic split!” utbrister en reklamare från ingenstans. *reklamare kommer i brallorna*

Bubblare

Blommigt, batik, v-ringat och speedos (ständigt).

Varning

Snöre som skärp. (Du är inte med i Utvandrarna.)

Bucket hat. (Du är över sex år gammal. Väl?)

* * *

Johan Hurtig Wagrell är komiker, poddare och skribent med ett inte så hälsosamt intresse för mode i allmänhet och japanska t-shirts i synnerhet. Här skriver han om just mode – OCH OM SITT HÖGINTRESSANTA LIV!!!

Email: denjohanhurtig@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.