Hoppa till innehåll

10 hetaste serierna och filmerna att streama i januari

Tv-serien True Detective: NIght Country, bild på ABBA med Stikkan Andersson, frilagd Griselda Blanco från tv-serien Griselda, tv-serien Masters of The Air och Killlinggänget.

Streamingåret 2024 rivstartar med dokumentärgodis på SVT, hajpade serierna ”True Detective: Night Country” och ”Masters of the Air”. Och så får vi ett potentiellt nytt ”Narcos” när historien om den ökända drogbaronen Griselda Blanco blir miniserie på Netflix.

Berättelsen om Killinggänget

Dokumentärserie | Premiär på SVT och SVT Play 3 januari.

Foto: SVT

Historien om Sveriges mest ikoniska humorgrupp Killinggänget har berättats förr, bland annat i Linus Kuhlins Killinggänget-biografi Vuxna män gör saker tillsammans – en liten bok om Killinggänget. I den nya dokumentärserien i tre delar återförenas humorkollektivet och berättar själva om gruppens framgångar – men också om slitningarna och mörkret som är en del i berättelsen om Killinggänget.


The Curse

Serie | Premiär på SkyShowtime 5 januari.

Foto: SkyShowtime

Superhyllade serien The Curse får äntligen svensk streamingpremiär. Serien med Emma Stone, Nathan Fielder och Benny Safdie har beskrivits som en dramaserie som inte liknar någonting annat du sett på tv. Vad det innebär får vi snart veta eftersom serien har premiär lagom till årets första helg.


Stikkan

Dokumentärfilm | Premiär på SVT och SVT Play 7 januari.

Foto: Getty Images

Berättelsen om Sveriges genom tiderna mest inflytelserika skivbolagsboss är lika fantastisk som den är krokig. Stikkan Anderson anses vara fadern till det svenska popundret, när han via sitt skivbolag Polar såg till att göra Abba till Sveriges största kulturella exportvara. Medverkar i dokumentären gör bland annat Stikkans dotter Marie Ledin och hennes man Tomas Ledin.


Love is Blind Sverige

Realityserie | Premiär på Netflix 12 januari

Foto: Netflix

Det unika dejting-tv-experimentet Love is Blind får för första gången en svensk variant. Jessica Almenäs är programledare för realityprogrammet där 32 svenska singlar söker kärleken och förlovar sig – innan de ens har sett varandra. Därefter lever de ihop för att se om relationen är tillräckligt stark för ett framtida giftermål.


Historien om Sverige, del 2

Premiär på SVT och SVT Play 14 januari.

Simon J Berger i Historien om Sverige.
Foto: SVT

När vi lämnade SVT:s påkostade storsatsning Historien om Sverige hade Gustav Vasa tagit makten. Nu kommer äntligen den andra batchen avsnitt. Absolut inget ont om stenåldern, men när vi nu äntrar (någorlunda) modern tid blir det intressant på riktigt. De kommande fem avsnitten har titlar som Stormakten Sverige, Häxor och krig och Världens modernaste land.


True Detective: Night Country

Serie | Premiär 15 januari på HBO Max.

True Detective: Night Country
Foto: HBO Max

Tiden är en platt cirkel, och True Detective är återigen en snackis i tv-världen. I fjärde säsongen av den spretiga kriminalantologin spelar Jodie Foster (!) och proffsboxaren Kali Reis (!) två poliser som utreder försvinnandet av åtta män på en forskningsstation i Alaska. Frostig stämning och krypande obehag utlovas. Vågar man hoppas på en Jodie Foster-revival i paritet med Matthew McConaugheys McConaissance? Tummar hålls.


The Artful Dodger

Serie | Premiär på Disney+ 17 januari.

Foto: Disney+

Queen’s Gambit-mannen snedstreck Love Actually-pojken Thomas Brodie-Sangster spelar huvudrollen i en australiensisk twist på Charles Dickens-klassikern Oliver Twist. I The Artful Dodger får vi lära känna den skickliga tjuven Jack Dawkins, fast nu som som vuxen och kirurg till yrket. Serien utspelar sig i 1850-talets Australien och trailern, som passande nog är ljudlagd med australienska bandet Wolfmothers Joker and the Thief, utlovar ett fartfyllt äventyr.


Queer Eye, säsong 8

Realityserie | Premiär på Netflix 25 januari.

Foto: Netflix

Det blir sannolikt inte mer feelgood än Queer Eye. Netflix reboot av den klassiska realityserien har tagit världen med storm ända sedan premiären 2018 och överträffat originalet med råge. När det nu är dags för den åttonde säsongen återvänder man till New Orleans för ännu en färgsprakande makeovertripp full av fängslande livsöden. De goda nyheterna är att den populära serien även blivit garanterad en nionde säsong. De lite tråkiga är denna åttonde är den sista för inredningsexperten tillika tittarfavoriten Bobby Berk, så vi kan nog vänta oss en ännu mer tårfylld säsong än vanligt.


Griselda

Serie | Premiär på Netflix 25 januari.

Sofia Vergara spelar ökända kartelledaren Griselda Blanco. Foto: Netflix

Har du sett dokumentären Cocaine Cowboys minns du förmodligen ”kokainets gudmoder” Griselda Blanco. Den svarta änkan, som hon också kallades, var en av de mest ökända kokainbaronerna och styrde droghandeln med järnhand i Miamis undre värld under 1970- och 80-talet. Nu kommer en miniserie på Netflix om den colombianska kartelledaren. Törs vi hoppas på en ny Narcos?


Masters of the Air

Serie | Premiär 26 januari på Apple TV+.

Foto: Apple TV+

Äntligen är det premiärdags för producentduon Steven Spielberg och Tom Hanks andliga uppföljare till Band of Brothers och The Pacific. I Masters of the Air, som på förhand känns som 2024 års allra hetaste serie (fast den känslan är förmodligen starkast hos killar), är krigsskådeplatsen slaget om luften under andra världskriget. Miniserien baseras på Donald L. Millers bok med samma namn och följer ett gäng amerikanska ”bomber boys” kamp mot nazisterna. No Time to Die-mannen Cary Joji Fukunaga regisserar flera avsnitt.


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.