Jakten på Hitlers konstskatter

Svenska politiker sägs ofta vara ointresserade av kultur. Detsamma kan man inte säga om nazisterna, som under sina aktiva år tömde Europa på konstskatter. I boken Plundrarna beskriver Anders Rydell Hitlers konstjakt. * * * – Den handlar om nazisternas besatthet av konst, hur de gick tillväga för att stjäla miljontals verk, Men också om […]

Publicerad 2014-02-04 10:16 | Uppdaterad 2014-02-04 15:15  | Lästid: 1 minut | cafevik

Svenska politiker sägs ofta vara ointresserade av kultur. Detsamma kan man inte säga om nazisterna, som under sina aktiva år tömde Europa på konstskatter. I boken Plundrarna beskriver Anders Rydell Hitlers konstjakt.

* * *

– Den handlar om nazisternas besatthet av konst, hur de gick tillväga för att stjäla miljontals verk, Men också om dagens strid om de hundratusentals konstverk som aldrig kom tillrätta.

Vad hade nazisterna för konstsyn?
– Dels hade ledande nazister som Hitler och Göring själva ett starkt kulturintresse, dels såg man tyskarna som de enda verkliga kulturskaparna. Kulturen och raspolitiken var tätt sammanbundna.

Vad tänkte man göra med all stulen konst?
– Hitlers plan var att allt skulle ingå i ett planerat ”Das Führermuseum” i hans ungdomsstad Linz. Hela staden skulle alltså omvandlas till ett slags germanskt Florens, om man vill, och tanken var att museet skulle bli  själva templet.

Staffan Wilsson

Köp boken för 182 kronor på Adlibris.com. Tidigare publicerad i Café nummer 1/2014.

Dela på Facebook
Tweeta