Hoppa till innehåll

Hit reser folk helst 2024, enligt undersökning

Vackra bilder på attraktiva resmål världen över.
Karin Wimark bylinebild.
Karin Wimark

Från trendiga vinområden i Australien till Sardiniens solmecka Costa Smeralda. Här är årets 10 hetaste resmål – enligt en undersökning från American Express.

American Express lanserar årligen en lista över destinationer som är extra heta just nu, baserad på bokningar och företagets över 7 000 reseexperter. Inför reseåret 2024 har de nu presenterat 10 vinnare världen över. Nedan följer hela listan.

Adelaide Hills, Australien

Vinområde i söder

Känguru i vinfält
Adelaide Hills är känt för sina vinodlingar, restauranger och mysiga byar. Foto: Getty Images

Strax utanför Adelaide ligger denna omtalade vinregion med charmiga byar, finstämda pinot noir-viner och en matscen som bubblar. Adeleide Hills är mogen för besökare, skriver American Express vars bokningsdata avslöjar att Australien som destination har ökat med nästan 800 % hos Gen-Z och Millenials sedan 2019.

Cervo, Italien

Glamouröst på Sardinien

Badvik med turkost vatten och karga klipopor.
Ett stenkast från hamnstaden Porto Cervo ligger Maddalenaöarna med Europas kanske klaraste vatten. Foto: Getty Images
Vik med båtar.
Porto Cervo är hamnstaden som lockar turister till Sardiniens norra kust. Foto: Getty Images

Sardiniens glamourösa smaragdkust är ett alternativ för dig som längtar till Amalfikusten i italien, men vill bort från fastlandets turisthorder. Porto Cervo är huvudorten där du kan spana på lyxiga båtar, äta gott och njuta av atmosfären. Eller så hyr du bil och utforskar kustens pittoreska vikar och gömda pärlor.

St. Kitts & Nevis

Äventyr i Karibien

Tropisk ö med växter och utsikt över havet.
Karibien är inte bara vita sandstränder. Här väntar äventyrliga vulkanöar och historiska kvarlämningar. Foto: Getty Images

Äventyrliga St. Kitts och Nevis lockar med svarta sandstränder och tropisk regnskog. Dessutom har öarna ett vulkaniskt ursprung vilket platsen optimal för dykning. Visste du förresten att här finns Karibiens sista järnväg? Järnvägen byggdes mellan 1912–1926 för att transportera socker från fälten till huvudstaden Basseterre. Idag kan du följa med på en tur genom öns historia och vackra natur på det så kallade St. Kitts Scenic Railway.

Niseko, Japan

Vintrig snackis

Kombinationen av Japans unika skidåkning, varma gästvänlighet, heta källor och spännande matkultur gör landet svårslagen som vinterdestination. Niseko består av fyra skidorter med en off-piståkning som kommer få puderälskare att dreggla. Addera lokal mat, öl och handgjorda japanska whiskeys följt av ett bad i någon av de traditionella heta källorna (onsen).

San Miguel de Allende, Mexiko

Konstnärlig oas

Gata med röda och gula hus i Mexiko.
Färgglad, kreativt och vackert i San Miguel de Allende i Mexiko. Foto: Unsplash

Ett par timmar norr om Mexico City ligger denna färggranna stad som är känd för sin matkultur, färgstarka gator och vackra arkitektur. San Miguel de Allende har varit en plats för konstnärer länge och idag kan du fynda hantverk i vart och varannat hörn.

Santa Fe, New Mexico, USA

Kreativt i New Mexico

Foto: Getty Images

Huvudstaden i New Mexico ligger vackert belägen vid foten av de majestätiska bergen Sangre de Cristo och har länge lockat artister, författare och kreatörer från hela världen. 2024 är ett speciellt år då modeveckan Santa Fe Indigenous Fashion Week lanseras i staden.

Seychellerna

Inte bara stränder

Vit sandstrand intill turkost vatten och ikoniska klippor.
Seychellerna lockar med sina stränder, men innanför kustlinjen väntar också äventyr och vacker natur. Foto: Getty Images

Vita stränder och svarta klippor är sinnebilden av Seychellerna. Men här finns också djungelvandringar, djuphavsfiske, korallrevssnorkling och en minivärld där Afrika, Asien och Europa möts. Seychellerna stiger i popularitet bland äventyrare och familjer, enligt Amex rapport.

Udaipur, Indien

Sjöarnas stad

I delstaten Rajasthan väntar slående vacker arkitektur, marmorpalats och historiska byggnader – inte minst för den som reser till Udaipur. ”Den vita staden” som Udaipur kallas, är dock inte bara känt för sin arkitektur utan också för sina vackra sjöar.

Zermatt, Schweiz

Bilfritt i Alperna

Vy över Zermatt med Matterhorn i bakgrunden.
Klassisk vy över Matterhorn från skidorten Zermatt. Foto: Getty Images

Zermatt är den bilfria staden i schweiziska alperna med storslagen vy över Matterhorn, drömmiga tågresor och skidåkning av bästa rang. Sommartid kan besökare delta i den årliga folksångsfestivalen, vandra i bergen och njuta av en tågluff i ett grönskande Schweiz.

Bodrum, Turkiet

Turkiska rivieran

Segelbåt i en vik omgiven av klippor.
Upptäck kusten från land eller från havet. Foto: Getty Images

Bodrum kallas också för ”lilla Istanbul” och har länge lockat resenärer till den Turkiska Rivieran. Här väntar myllrande bazarer, färsk fisk- och skaldjur, stränder och ett Unesco-listat medeltida slott – men också ett sjudande nattliv och glamourösa strandklubbar.

Credits
Foto: Getty Images:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.