Annons

Fredrik Aidehag
Jasså, du ska starta eget? Café hjälper dig sätta rätt namn på företaget, med hjälp av varumärkesexperten Christer Löfgren på tidningen BrandNews.

1. Våga vara udda
– Du kan antingen köra den enkla, informativa stilen som ”Bosses budbil” eller ”Hassans pizzeria”. Ett logiskt namn, inga tveksamheter om själva produkten. Eller så kan du lura logiken och använda ett rent fantasinamn som Krokodilen eller Sumo, fördelen är att du sticker ut och att folk förhoppningsvis lägger namnet på minnet. Du kan också spinna vidare på namnet och kanske ha gröna krokodiler överallt eller små sumogubbar, allt för att ge ett kul och särpräglat helhetsintryck.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

2. Krångla inte till det
– Det var kul för några år sen, men dot-com-associationen ger inte riktigt samma positiva vibbar längre. Däremot är det en klar fördel att ha ett enkelt namn som lätt går att söka upp på webben, särskilt om du vill använda dig av webben i din verksamhet. En framgångsrik trend inom krogsvängen är att köra med enkla rena namn, som Grill, Metro och Spisen.

3. Sno inte från andra
– Det kan vara frestande att ”låna” delar av succéföretagens namn för att öka igenkännbarheten. Men akta dig för att dras in i långa rättighetsstrider. Som när det börsnoterade fastighetsbolaget Balder fick stryk av det lilla familjemäklarföretaget med samma namn eller då H&M:s nya underklädesbutiker Details fick byta till Beautybox för att det redan fanns en liten Details-kedja. Kolla noga på Patent- och registreringsverket (PRV) innan du hänger upp skylten. Du får heller inte ha ett vilseledande namn som Rogers Kungliga Café, om du inte lyckas få med kungen på ett hörn förstås.

4. Tänk helhet
– Namnet kan också fungera som en del av ett helt koncept, om du till exempel har ett cateringföretag med namnet Just nu kan du även sälja snygga Just nu-tröjor, Just nu-mackor och annat som funkar i tiden – under samma tak så att säga. Det kan vara ett bra sätt att bygga upp ditt eget lilla miniimperium.

Nicolas Jändel

Annons

Dela (1)
Tweeta

Annons


Laddar