Hobbitdagen, nörddagen och 9 andra konstiga dagar du inte visste fanns

Hur firar du nationella dagen för strävhårig foxterrier i år?

Markus Aamisepp  |  Publicerad 2020-07-20 17:48  |  Lästid: 4 minuter

Listan på de brukliga högtiderna och dagarna vi firar är lång. Allt från hötidligheter som julafton och midsommar till mer nischade varianter som fettisdagen eller kanelbullens dag är härliga ursäkter att krydda till vardagen (och inte minst en ursäkt att få slänga i sig en massa osund mat).

Men det visar sig att det finns dagar för snäppet mer okonventionella saker också. Ja, enligt hemsida temadagar – som listat internationella som svenska dagar inriktade till något specifikt – finns hur många dygn som helst somdu kan tillägna för annat än vardagssysslor. Vare sig du gillar hobbitar, att röka pipa eller gå på styltor finns det antagligen en dag för just ditt intresse – och då är det självklart viktigt att du vet när det tar plats så du kan fira ordentligt.

Just därför har vi på Café listat 11 av de konstigaste temadagarna i kalendariet och när de infaller:

1. Internationella fetisch-dagen – 15 januari

Internationella fetisch-dagen handlar om – ja – att stödja personer med olika sexuella fetischer och diverse BDSM-grupper. Första internationella fetisch-dagen hölls 16 januari 2009 i Storbritannien och har sedan dess tagit plats den tredje fredagen varje år.

Dagen firas bland annat genom att fetisch-fantaster som vill visa sitt deltagande tar på sig ett lila klädesplagg under parollen ”perverts wear purple”.

2. Nutelladagen – 5 februari

Sedan den klassiska hasselnötskrämen gjorde entré på marknaden 1964 har den blivit superpoppis som både bakingrediens och smörgåspålägg. Det var 2007 som bloggaren och Nutella-fantasten Sara Rosso tyckte att den söta krämen förtjänade sin egen dag. Samma år i februari firades alltså den första världsnutelladagen.

Sedan dess har dagen firats varje år där producenten Ferrerro väljer ut en särskilt ambassadör att sprida temadagen. Hur firar man, undrar du kanske? Det är faktiskt lite oklart. Men det är i alla fall en ursäkt att kunna frossa potenta chokladmackor.

3. Internationella piprökardagen – 20 februari

Den 20 februari varje år firas internationella piprökardagen. Hur och varför dagen uppkom står oklart. Men antagligen handlar det om att vårda det kanske åldrade sättet att bolma tobak på. Har du alltså en gammal pipa som ligger och samlar damm på vinden kan du ge den lite extra kärlek när dagen går av stapeln den 20 februari varje år.

4. Krama-en-bibliotekarie-dagen – 1 mars

Den första mars varje år firas internationella krama-en-bibliotekarie-dagen som enligt initiativtagaren kom till för att bibliotikarier är ”coola och hjälper och älskar alla”. Och kanske är inte det helt fel – en bibliotekarieutbildning kan vara upp till fem år och går man färdigt den har man automatiskt höjt sitt kulturella kapital till skyarna.

Bibliotekarier har dessutom funnits ända sedan 700-talet före Kristus och behövts lika länge som det funnits information som varit i behov av att organiseras. Om coronapandemin har lagt sig lite till nästa år kan det alltså därför vara passligt att ge din lokala bibliotekarie en redig bamsekram.

5. Internationella nörddagen – 25 maj

Internationella nörddagen – även kallat ”Geek Pride Day” – firas varje år den 25 maj för att uppmärksamma alla nördiga och roligt udda intressen. I fjol firades det bland annat genom att Science Fiction Bokhandeln i Gamla Stan i Stockholm anordnade en ”nördparad” där folk utklädda till stormtroopers, superhjältar, orcher och andra varelser från sci-fi- och fantasyvärlden spatserade genom en av huvudstadens äldsta stadsdelar.

Råkar du ha en gammal Halo-dräkt, Harry Potter-trollstav eller en redig tandpetarsamling är 25 maj datumet du ska hålla koll på i kalendariet.

6. Baddräktsfria dagen – 19 juli

Baddräktsfria dagen instiftades av spanska nudistföreningen Federación Espanola de Naturismo för att de ville uppmärksamma nudism och att det är viktigt att respektera folk som väljer att plaska i enbart födelsedräkten. Tillhör du den kategorin av människor kan du fira på valfri nudiststrand varje år den 18 juli.

7. Gå på styltor-dagen – 27 juli

Varför denna otroligt opraktiska metod att ta sig fram på har sin egen dag är osäkert. Men vill du fira kan du alltid mejsla ihop en barndomsosande hink- och snörvariant och spatsera runt på valfri plats.

8. Flourtantens dag – 1 september

För personer födda efter 1990 är flourtanten endast känd som något slags mytologiskt väsen som föräldrar dragit luddiga anekdoter om. Tandhygieisterna, som i folkmun började kallas för ”flourtanter” och ”flourmän”, slutade nämligen i början av 90-talet (med undantag av vissa utvalda skolor) att regelbundet besöka skolor i Sverige med sina plastmuggar fyllda med det tandfrämjande medlet.

Trots det infaller flourtantens dag varje år den 1 september för att påminna dig att skälja bissingarna med flour då och då.

9. Hobbitdagen – 22 september

Japp – till och med de kortväxta varelserna med håriga fötter från J.R.R Tolkiens böcker har sin egen dag. Hobbitdagen firas den 22 september varje år till minne av författarens mest kända hobbitars delade födelsedagar; Bilbo och hans 78 år yngre systerson Frodo.

Temadagen har firats sedan den först instiftades 1978 av The American Tolkien Society.

10. Alla soffpotatisars dag – 29 september

Kanske enda dagen på året du slipper känna dig värdelös när du bingear Seinfeld och använder t-shirten som hushållspapper för ostbågstassarna. Synd att det infaller på en tisdag i år.

11. Nationella dagen för strävhårig foxterrier – 19 oktober

Dagen där man firar, ja, strävhåriga foxterriers. Inget mindre – inget mer. Råkar du äga en fyrbent vän av den här rasen kan du bjuda den på en köttfärstårta, eller något.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-07-20 17:49