Hollywoodvillan från “Gudfadern” är till salu

Nu kan huset där en av världens mest ikoniska filmscener spelades in bli ditt. För 135 miljoner dollar kan du köpa Beverly House som figurerar i filmen Gudfadern från 1972.

David Johansson  |  Publicerad 2018-11-01 10:35  |  Lästid: 2 minuter

Man är knappast ute på djupt vatten när man talar om Francis Ford Coppolas film Gudfadern som ett mästerverk, ett ikoniskt tillägg i filmvärldens kanon. I princip varenda scen från filmen, och uppföljaren, är kultförklarad och memorerad av miljoner människor. 

Av alla dessa scener, repliker, stämningar och kameraåkningar som filmnördar älskar att upprepa i oändlighet, så är förmodligen den mest återskapade och ihågkomna scenen den när Hollywood-magnaten Jack Woltz vaknar upp täckt av blod med ett hästhuvud i sin säng. Ett huvud som dessutom kom från en riktig häst, inhandlad av Coppolas crew från en närliggande hundmatsfabrik.

Någonting som inte helt oväntat retade upp djurrättsaktivister, som skickade hotbrev till Coppola och protesterade kraftigt mot vad som ansågs som ett omoraliskt sätt att hantera ett dött djur. Coppola svarade då genom att peka på det faktum att man inte gillar att hästhuvudet användes på det sättet i filmen, men att man gladeligen matar sin jycke med den mat som är gjord på häst. 

Nu är huset Beverly House som Woltz äger i filmen till salu. Hus är kanske inte rätt ord, då vi snarare talar om en vräkig lyxvilla mitt i Beverly Hills, med 14 278 kvadratmeter mark, 19 sovrum, 29 badrum (va?), två pooler och Paul Thiene-utformade trädgårdar. Själva huset är ritat av arkitekten Gordon B. Kaufmann och byggdes redan 1927, vilket bidrog till att den kändes tidstypisk för Gudfadern, vars första film utspelar sig mestadels på 50-talet. 

Beverley Hills-villa med pool figurerar i Gudfadern.
Foto: Jade Mills Estates.

Vill man roffa åt sig det här kyffet blir det till att hosta upp svala 135 miljoner dollar, eller rättare sagt 1,2 miljarder svenska kronor. Inte illa för 29 badrum, ändå.

Kolla in fler bilder på det mäktiga huset nedan:

Bild från Gordon Kaufmanns hus i Beverly Hills.
Gudfadern-huset i Beverley Hills är till salu.
Ett enormt poolområde ingår i köpet av Gudfadern-huset i Beverly Hills.
Mäktigt vardagsrum i Gudfadern-huset som nu är till salu.
Biljardperfektion i Gudfadern-huset.
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 02:50