Hoppa till innehåll

Höstens snyggaste jacka och bästa resväskan – modechefen tipsar

Dubbelknäppt höstjacka och en resväska
Daniel Lindström

Cafés modechef Daniel Lindström svarar på dina stilfrågor.

Tips på prisvärda linnebyxor?

Fråga: Jag är på jakt efter ett par sköna och bekväma linnebyxor som inte kostar för mycket. Gärna i en ljusare färg. Har du något bra tips?/Henrik Lundin

Svar: Modellen ”Noah” från Bondelid och MQ Marqet är ett bra köp. Byxan har dragsko i midjan vilket ger ett avslappnat intryck. Och linnetyget är både svalt och luftigt. Kostar 799 kr.

Foto: MQ Marqet

Är brogues bästa skon?

Fråga: Hej Daniel. Jag har köpt en ny kostym i grå ullflanell och letar nu efter ett par fina skor att ha till den. Personligen är brogues en favorit, men jag har för mig att det finns etikettsregler för hur man använder den modellen till kostym, stämmer det? /Adam Larsson

Svar: Enligt strikt brittisk tradition bär man inte broguemönstrade skor på kvällen eller i mer formella sammanhang men reglerna har, tack och lov, luckrats upp. Jag tycker att brogues är en utmärkt modell, speciellt på hösten och vintern eftersom den är lite grövre än andra modeller.

Foto: Church’s

Hur bär jag polotröja?

Fråga: Vad ska jag tänka på när jag väljer polotröja i höst? /David Carlsson

Svar: Jag använder nästan enbart tunna polotröjor eftersom jag tycker att det blir lite obekvämt i halsen om de är för grova och stora, detta gäller särskilt om du ska bära dem under en kavaj. Ett bra material är merinoull. När det gäller större och matigare tröjor tycker jag det är kul med någon stark färg som sticker fram under en mörk rock eller dunjacka. Kolla in Tom Ford-bilder för polo-inspo!

Foto: Tom Ford

Vad bär man under kavajen?

Fråga: Dubbelknäppt kavaj anses ofta som mer elegant än en enkelknäppt dito. Om man vill bära en dubbelknäppt kavaj men inte se alltför formell ut, hur gör man då? /Johan Dixelius

Svar: Det är ganska enkelt: En dubbelknäppt blazer, som du bär öppen till exempelvis ett par jeans och en t-shirt under, blir avslappnat elegant. Personligen använder jag i stort sett enbart dubbelknäppta jackor men har dem sällan stängda och nästan aldrig med skjorta och slips.

Foto: Pitti Uomo

Hur bär jag vit smokingjacka?

Fråga: Vit smoking ser så himla snyggt ut på bilder! Är det något du rekommenderar och, i så fall, hur bär man den? /Carl Hjelm

Svar: Om du redan har en svart smoking som hänger hemma i garderoben tycker jag absolut att du kan komplettera med en vit även om du förmodligen kommer att använda den mer sällan. Till en vit smokingjacka bär man midnattsblå eller svarta byxor, vit skjorta och svart fluga.

Vilken är den vinnande väskan?

Fråga: Jag reser mycket i mitt jobb och planerar att investera i en riktigt bra resväska. Jag vill ha en kabinmodell som kan funka som hand­bagage på flyg. Kvalitet går före utseende i detta fall. Vad rekommenderar du? /Vanessa Lindholm

Svar: Jag skulle köpa en Rimowa i serien ”Classic”. Du får betala cirka 10 000 kronor, vilket såklart är mycket pengar, men reser du mycket är det värt investeringen. Den kommer att hålla hela livet.

Foto: Rimowa

Vilken höstjacka ska jag köpa?

Fråga: Vilken är höstens snyggaste jacka? /Andreas L

Svar: Jag älskar skepparjackor (pea coat) eftersom stilen är så tidlös och att modellen funkar i så många sammanhang och väder. Eftersom den är lite längre kan du enkelt ha en kavaj under. Marinblå jacka och en beige eller vit polo­tröja under är en klassiker. Den här modellen har funnits sedan 1800-­talet, vilket säger det mesta om den suveräna designen.

Foto: Saint Laurent

Stickat med stil?

Fråga: Är på jakt efter en varm tröja som funkar i lite mer uppklädda sammanhang. Jag gillar inte polotröjor, tyvärr, tycker de sticks för mycket i halsen. Vad rekommenderar du? /Maximilian S

Svar: En lite grövre stickad kofta/cardigan med sjalkrage är perfekt, det blir lite som en kavaj och du kan bära den till kostymbyxor. Grå eller svart är mest användbara färgerna, tycker jag.

Foto: Brunello Cucinelli

Du har väl inte missat att Café har en egen webbshop? Klicka här för fler snygga stiltips!

Har du frågor om mode och stil? Mejla till daniel.lindstrom@cafe.se.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.