Hoppa till innehåll

Efter ett två eller tre pass? Så ofta ska du tvätta dina träningskläder

Mikaela Råberg

Efter varje, varannan eller var tredje gång? Har du koll på hur ofta du bör tvätta dina träningskläder?

Vissa tvättar träningskläderna efter varje pass, medan andra väntar både två och tre gånger innan kläderna åker in i maskinen. Men vad är egentligen bäst? Och spelar det någon roll om man bara kört ett lågintensivt pass?

Svaret är nej. Det spelar ingen roll om du svettats mycket eller lite – träningskläderna ska helst tvättas efter varje omgång oavsett.

– Bakterier samlas i dina träningskläder varje gång du bär dem, särskilt om de sitter tajt eller nära inpå huden. Många av dessa bakterier är fortfarande kvar vid nästa användning – och i värsta fall har bakterierna förökat sig, vilket de kan göra även om träningskläderna är torra, säger dermatologen Dierdre Hooper till Shape.

tvatta-traningsklader

Förutom risken för hudirritationer är oangenäm odör en annan påföljd av att inte tvätta träningskläderna direkt – och det är otrevligt för både dig själv och din omgivning.

Känns det omotiverat att tvätta en halvtom maskin efter varje pass är ett tips att tvätta upp de använda träningskläderna för hand med några droppar diskmedel, och hänga på tork, i väntan på nästa maskintvätt. Det förebygger också att dålig lukt sätter sig.

Har du fått problem med träningskläder som luktar trots att de är nytvättade? Testa att tvätta dem en gång med ättika och sedan omedelbart med tvättmedel, precis som vanligt. Fungerar inte det kan du höja temperaturen och tvätta på minst 60 grader.

Källa: Shape

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.