Annons

Cafés tv-krönikör Jan Gradvall tror att Beavis & Butt-heads comeback kan bli höstens stora mediehändelse.

* * * * *

Bland det roligaste med sociala medier är att kommentera tv-program i realtid. Tusentals sitter i tv-soffor med paddor och telefoner och försöker överträffa varandra i sarkasmer.

Annons

Men redan i början av 1990-talet – innan Internet hade slagit igenom – fanns det två sofftyckare som gjorde samma sak: Beavis och Butt-head.

Gilla Cafe.se på Facebook

Mellan 1993 och 1997 sände MTV ett egentligen helt osannolikt program som i princip gick ut på att två tecknade figurer satt och
hatade 90 procent av kanalens alla rockvideor.

För den som är för ung för att minnas Beavis och Butt-head i högform finns risken att man i efterhand bara uppfattar dem som tokroliga brats.

Men det bästa med Beavis och Butt-head var att de också var sylvassa kritiker. De sade allt det där förlösande som ingen
annan förmådde eller vågade formulera.

Och deras kommentarer överskred sällan 140 tecken. Om Paul Simon: ”That old dude from Africa who used to be in the Beatles.” Om Stakka Bo: ”Ace of Base sucks.” En ny Marilyn Manson-video kommenterades rätt igenom med den
fasta övertygelsen om att det var en helt ny video med Cher.

Nyheten om att Beavis and Butt-head i höst gör comeback på MTV skulle kunna få varningsklockor att ringa – nej, västvärlden behöver sannerligen inte mer nostalgi – men två detaljer talar för att det här kan bli höstens tv-händelse.

För det första är seriens skapare, Mike Judge, med ombord och styr projektet. Det var han som skrev alla manus och gjorde båda figurernas röster.

Efter att Mike Jugde var smart nog att pensionera Beavis och Butt-head i tid har han gjort briljanta saker som långfilmen Office space och den i Sverige kroniskt underskattade King of the hill.

Beavis och Butt-head borde i dag vara i 30-årsåldern men i nyversionen kommer de att fortsätta vara uttråkade tonåringar. Däremot kommer de inte endast att kommentera rockvideor – utan även virala filmer, YouTube-klipp med katter, you name it.

Kort sagt: allt det som alla i dag länkar till.

Men ännu viktigare är att man faktiskt är genuint nyfiken på vad Beavis och Butt-head ska säga om medieklimatet 2011.

JAN GRADVALL

Annons

Dela (2)
Tweeta

Annons


Laddar