Hoppa till innehåll

Ilska jag har

Det är väl ett ålderstecken antar jag, det här med att jag ser reklam omkring mig och blir så hemskt upprörd. Nu har det hänt igen. Jag har upplevt reklam, blivit förvirrad och därefter vred och därför måste jag avreagera mig inför dig. Förlåt. * * * Jag går förbi min lokala pressbyrå, fiffigt nog … Continued

Det är väl ett ålderstecken antar jag, det här med att jag ser reklam omkring mig och blir så hemskt upprörd.

Nu har det hänt igen.

Jag har upplevt reklam, blivit förvirrad och därefter vred och därför måste jag avreagera mig inför dig.

Förlåt.

* * *

Jag går förbi min lokala pressbyrå, fiffigt nog döpt till Pressbyrån, och noterar en ny stor reklambild i ögonvrån. Den föreställer en fint fotograferad korv med bröd, senap och ketchup och så i versaler texten ”KORV VI HAR”.

Jag hajar till.

Va?

Vadå korv vi har? Det heter väl ”vi har korv”, även om det nu är att sänka ribban för copy ordentligt. Menar de verkligen bara att på ett grammatiskt stappligt sätt förmedla budskapet att här på Pressbyrån, här säljs det korv? Eller förresten, säljs vet vi ju inte, bara att det finns. Att de har. De – killarna och tjejerna på Pressbyrån – de har korv minsann. Det kan du vara säker på.

Så kan det väl inte ligga till?

Kanske är det en medveten ordvändning, just för att man ska haja till? En konstig (och i så fall gravt problematisk) lek med den stereotypiskt utländske korvgubbens bristande svenskakunskap? ” Wallah, korv jag har! Billig billig!”

Kan det vara att man ser ner på målgruppen? Att man riktar sig till illitterata byfånar som inte kan ta till sig en komplicerat korrekt mening? Alternativ slogan i så fall: ”Hallå! Korv!”

Jag lommar hem, brydd och illa till mods.

Någon dag senare traskar jag återigen förbi Pressbyrån och ser att kampanjen har utvecklats. Jag får så att säga hela bilden. Jag förstår hur de har tänkt.

Innebär det att jag blir mindre brydd?

Tyvärr inte.

På den nya bilden ser jag en liknande korv med bröd, fast med hjul. En korv med bildäck. Och texten ”KORV VI INTE HAR – KORVETTE”. (Paus för frustande skratt och stående ovationer.)

Okej, så det var inte en grammatisk miss. Bara en kreativ. Pressbyrån vill berätta för oss att tyvärr har de inga korvetter. Inga korvbilar här, ropar gänget på Pressbyrån.

Den märkliga kampanjen. En ordvits. En enda, märklig ordvits. Har det varit många kunder som stuckit in huvudet och frågat efter korvbilar? Besviket utbrustit ”inte idag heller?” och vänt i dörren?

För jag hittar ingen annan ordvits på temat. På alla bilder: korvette.

Jag kokar.

(Obs, det ska inte läsas som ännu en usel ordvits, jag kokar av vrede. Förresten vet alla att man bara sjuder korv.)

Resten av dagen spenderar jag med att åka runt i Stockholm för att titta på andra Pressbyråer och reklamytor. De kan inte hänga upp hela kampanjen på korvette, DE KAN INTE, tänker jag och känner hur paniken närmar sig. Men jag finner inget annat.

Till slut får jag vända mig till internet i jakten på räddning. Jag googlar. Hamnar på Pressbyråns instagramkonto – och där ser jag det. Korvetteinlägget, en bit ner, och det är en post med flera bilder!

Andäktigt går jag in på inlägget och gör mig redo: låt den ena geniala korv-ordvitsen (kordvitsen?) efter den andra skölja över mig.

Korv vi inte har förutom korvette nummer ett:

Korvpral.

Jaaa… korpral alltså. Militärgraden. Det är… ja vad ska jag säga, man blir trött. Då kan man lika gärna ha furiräksallad på. Hoho.

Nästa.

Korvingskidor.

Jaha. Nähä. Marginellt bättre, kanske? Den får mig att i alla fall bara vilja skjuta bort halva ansiktet på mig själv.

Dags för sista. Nu vänder det. Klart de sparat den bästa till sist.

Korv vi inte har: Korvosaurus.

URSÄKTA!?

Korvosaurus? Alltså en ordvits på… *googlar ”kända dinosaurier” och läser i listan* … nä, det verkar inte finnas någon dinosaurieart som ens är nära att heta korvosaurus. Närmast kommer nog Lesothosaurus, en fågelhöftad dinosaurie med bakåtvänt blygdben, varsågod för info.

Alltså. Antingen vet Pressbyrågänget något som vetenskapen missat eller så struntade de i att den sista reklambilden skulle vara en ordvits. De kom på tre och sen var det stopp.

”Men hallå, alla gillar ju dinosaurier!” kanske någon sa på mötet och fortsatte: ”nä nu är klockan fyra, dags att knäcka en kall”.

MEN.

Jag vore ju inte den stora man du känner mig som, om jag inte var bjussig och erbjöd min hjälp. Här följer därför lite förslag på alternativa ordvitsar. Om inte bättre så i alla fall lika usla. Slit dem med hälsan, Team Pressbyrån!

Larmkorv

En fiffig korv med inbyggt larm så ingen kan ta den ifrån dig. Den har vi tyvärr inte.

Barmkorv (korv med brön)

För alla grabbar där ute. Eller ammande barn. Den har vi tyvärr inte heller.

Korvgosse

Här gick tyvärr katolska kyrkan in och stoppade skämtet för att det ger en missvisande bild av korgossar. Så den får vi inte sälja enligt domstolsbeslut.

Hydrokorvison

En korv att smeta på lindriga eksem eller insektsbett. Har vi inte.

Korven & Båtsman

Den korven borde få Nobelpriset! Men vi har den dessvärre inte.

Korvar Säfström

Korven som varit både sångare i Entombed och jobbat på ZTV. Om vi har den? Att du ens frågar.

Bättre skämt jag inte har.

* * *

Johan Hurtig Wagrell är komiker, poddare och skribent med ett inte så hälsosamt intresse för mode i allmänhet och japanska t-shirts i synnerhet. Här skriver han om just mode – OCH OM SITT HÖGINTRESSANTA LIV!!!

Email: denjohanhurtig@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.